3 aspecte mai putin cunoscute despre astigmatism pe care ar merita sa le afli

author
3 minutes, 38 seconds Read

Indiferent de varsta, astigmatismul se prezinta drept o afectiune oculara extrem de incomoda si suparatoare pentru toti pacientii care se confrunta cu ea. In primul, despre astigmatism se spune ca este o afectiune oftalmologica cu o frecventa incidenta, indeosebi in randul persoanelor tinerii. Mai exact, persoanele care sufera de aceasta problema de vedere prezinta, ca simptom principal, dificultati pronuntate de a focaliza corect imaginile, caracteristica sa principala fiind vedere neclara, datorata, in primul rand, imposibilitatii de a focaliza corect atat la aproape, cat si la distanta.

Corectia afectiunii nu se poate realiza altfel decat cu ajutorul unui set de lentile torice.

Privit din aceasta perspectiva, viciul acesta ii face pe pacienti sa “perceapa” lumea cu alti ochi. Vederea deficitara solicita, prin urmare, in mod excesiv ochiul in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor.

Asadar, pacientii se plang, medicului, de cele mai multe ori, de simptome aparent banale, dar care ar trebui tratate, din pripa, cu o deosebita seriozitate, intrucat lipsa corectiei optice adecvate poate produce chiar o agravare a defectului de vedere si implicit, o crestere dramatica a dioptriilor. Ametelile, sensibilitatea sau oboseala oculara sunt simptomele cele mai frecvente resimtite de catre persoanele cu astigmatism.

Astigmatismul si lentilele torice

Unica solutie pentru a estompa efectele negative ale astigmatismului o reprezinta, desigur, corectia optica. Desigur, mai exista si varianta tratamentului chirurgical, realizat cu destul succes datorita beneficiilor multiple ale tehnologiei laser.

Insa, o eventuala interventie, ca de altfel si agravarea problemei, ar putea si prevenite prin aplicarea, inca din fazele incipiente, a dioptriilor.

Vezi si:  Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi ulei de canabis?

Dioptriile cilindrice ale ochelarilor, cel mai adesea prescrise de catre medicul oftalmolog, produs, in multe dintre cazuri, o puternica senzatie de ameteala, necesitand o perioada ceva mai mare de adaptare, comparativ cu lentilele sferice.

Insa, o solutie mult mai confortabila, si poate chiar mai practica, aflata la indemana pacientilor tineri pasionati de sport, o reprezinta solutia de corectie cu ajutorul unor lentile sferice. Aceastea prezinta marele avantaj de a se plia perfect pe contonturul anatomic al ochiului uman si de a corecta, intr-un mod delicat, imagina distorsionata produsa de forma ovala a corneei.

Astigmatismul si curbura corneei

Un aspect mai putin cunoscut de catre persoanele mai putin familiarizate cu specificul si natura afectiunilor oculara este legat de forma si aspectul curburii corneei. In mod natural, corneea este componenta ochiului care permite patrunderea fasciculelor de lumina si care trasmiterea impulsurilor catre nervul optic. Curbura corneei are o forma rotunda. Din pacate, in cazul astigmatismului, curbura acesteia se alungeste intr-un mod mai aparte, capatand o forma ovala, similara cu cea a unei mingi de rugby.

Tocmai forma ovala distorsioneaza profund imaginile, acestea putand aparea intetosate  sau nu pot fi focalizate corect la nivelul retinei.

O jumatate a curburii este mai bombata, iar cealalta este mai plata. In acest fel se formeaza doua imagini diferite pe retina, in loc de una singura, aspect ce conduce, cu timpul, la aparitia simptomelor neplacute resimtite de catre pacient.

Gama de lentile torice moderne tocmai acest lucru isi “propune”: sa corecteze imaginea dubla, si sa elimine progresiv simptomele care insotesc astigmatismul.

Astigmatismul: o afectiune periculoasa?

De la bun inceput, trebuie sa cunoastem faptul ca astigmatismul este de obicei, congenital, adica ne nastem cu el, iar fondul ereditar poate mari probabilitatea ca un copil ai carui parinti au astigmatism sa se nasca cu el. Cei mai predispusi sunt copiii care sunt nascuti prematur. Insa, nu trebuie sa uitam nici faptul ca astigmatismul se poate dobandi si pe parcursul vietii, de obicei ca urmare a contractarii uner afectiuni oculare grave.

Vezi si:  Clean Active, solutie pentru ingrijirea lentilelor

Cicatricile sau modificarile structural favorizate de infectiile sau anumiti agenti bacterieni, precum keratoconus, afecteaza, intr-un mod foarte pronuntat, curbura corneei.

Daca este depistata si corectata corespunzator cu ajutorul ochelarilor de vedere sau a unei perechi de lentile torice moi, afectiunea poate stagna, la un moment dat. In acest caz, astigmatismul nu afecteaza substantial calitatea vietii sau capacitatea vizuala.

Totusi, in fazele avansate, tratamentul chirugical care vizeaza transplantul de cornee este absolut necesar si se impune pentru a nu afecta, iremediabil, functia vizuala. In cazul unui astigmatism dobandit, denumit medical si keratoconus, care se instaleaza, de regula, in adolescenta, corneea se deformeaza atat de mult, incat poate capata forma conica si, in final, se subtiaza progresiv.

De abia in aceasta etapa se poate spune ca astigmatismul reprezinta, cu adevarat, o afectiune periculoasa si poate periclita sanatatea ochilor.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.