Exista greseli gramaticale rusinoase si greseli gramaticale care sunt trecute cu vederea. Desi este bine sa le corectam pe toate, acest lucru este foarte greu de realizat, asadar, este indicat sa le corectam macar pe cele cu adevarat importante.
De regula, greselile gramaticale pot fi materializate in dezacord, despartire incorecta a unor cuvinte, conjugari gresite sau declinari incorecte. De asemenea, exista si greseli lexicale, care tin mai mult de folosirea unor cuvinte cu un sens neinteles de cel care vorbeste. Acestea, din urma, pot fi corectate cu usurinta prin simpla consultare a unui dictionar de definitii.
Cele mai intalnite si cele mai grave greseli pe care le poti face:
1. Folosirea incorecta a verbului „A fi”
Verbul „A fi” folosit la imperativ, poate sa genereze o multime de probleme, chiar si persoanelor care, de regula, scriu corect. Din fericire pentru cei care gresesc, folosirea incorecta a acestui verb este descoperita doar in ortografie, adica doar in momentul in care scriu. Din nefericire, suntem fortati sa scriem din ce in ce mai mult, dat fiind faptul ca avem la dispozitie o varietate foarte mare de dispozitive inteligente, care se bazeaza intr-un fel sau altul pe scris.
Astfel, a fi, la modul imperativ persoana a 2-a se scrie intotdeauna cu 2 i: fii bun! Fii ascultator!. Atunci cand vine vorba despre negativ insa, acesta se formeaza cu infinitivul verbului, care conform dex online este a fi! Asadar, negativul este „nu fi prost!”.
2. Folosirea cuvantului „nou – nascut” la plural
Un nou-nascut este o adevarata binecuvantare pentru orice familie. Ce se intampla insa cu mai multi „nou-nascuti”? Acestia ajung deseori sa fie „noi – nascuti”, forma cat se poate de gresita, deoarece in acest caz, nou este adverb, asadar este invariabil.
Conform doom2 si conform dex, nou-nascut se scrie cu cratima si in acelasi fel se scrie si nou-nascuti. Aceeasi regula poate sa fie aplicata si la alte cuvinte de acest fel, cum ar fi „prim-ministru”.
3. Acordul articolului posesiv
Foarte deranjanta pentru urechile unui cunoscator de gramatica, este folosirea gresita a articolului posesiv: a, al, ai si ale. Regula de folosire este cat se poate de simpla. Acesta se acorda in gen si numar cu obiectul posedat, nu cu posesorul. Astfel, este cartea de romana a baiatului nu cartea de romana al baiatului.
De asemenea, putem descoperi o multime de dezacorduri, folosiri incorecte ale pronumelui sau ale adverbului si o multime de alte greseli. Pentru inceput insa, folosirea corecta a elementelor principale este mai mult decat bine venita.