Rezumat:
Instalatiile Xenon sunt unele din cele mai solicitate accesorii auto.
Nu conteaza ca ai o vedere foarte buna sau ca esti un sofer foarte competent, caci pe timpul noptii poate fi stresant pentru oricine sa conduca. Mai ales daca soferul este si obosit sau conditiile meteorologice sunt nefavorabile (ninge, ploua, e ceata etc).
Exista cateva accesorii auto care pot imbunatati vizibilitatea si siguranta in aceste conditii, iar instalatiile Xenon sunt solutii extrem de eficiente. Este evident ca atunci cand vezi bine drumul este mai usor si mai confortabil sa conduci, sa eviti potentialele pericole si sa reduci considerabil riscul de accidente rutiere.
Unul din cele mai comune sisteme utilizate de producatori in zilele noastre sunt farurile cu xenon care se mai numesc si HID (High Intensity Discharge = Descarcare cu intensitate mare). Acestea ofera o lumina alb-albastruie foarte clara si lumineaza drumul foarte bine. Dar oare cum functioneaza? Si ce insemana din punct de vedere al costurilor, atunci cand ne referim la ele ca accesorii auto suplimentare?
Instalatii Xenon accesorii auto – putina stiinta
Xenonul este un element chimic categorisit drept un gaz nobil – este un grup de 6 elemente care sunt in general curate, inodore si foarte stabile la temperaturi si presiuni atmosferice tipice acceptabile pe Pamant. Spre deosebire de becurile cu halogen traditionale – care emit lumina datorita rezistentei electrice foarte mare cauzate de trecerea curentului prin fimanent – lumina din unitatea de xenon este produsa de un arc electric ce sare de la un contact la altul. Gazul de xenon umpe camera in care stau contactele si amplifica stralucirea luminii, ajutand-o sa ajunga rapid la temepratura necesara pentru a emite fascicule intense.
Intr-un bec cu filament, schimbarea constanta a temperaturii (cauzata de pornirea si oprirea luminii) va face ca sarma aceea subtire sa devina din ce in ce mai fragila iar in cele din urma ea va ceda (exact ca atunci cand un bec pocneste si se arde). Ei bine, lipsa unui filament in luminile HID le face sa fie mai durabile in comparatie cu luminile traditionale. Lumina pe care o produc este mult mai intensa si ofera un fascicul coerent, clar definit.
Datorita intensitatii, ele pot sa-i orbeasca pe ceilalti participanti la trafic, motiv pentru care producatorii incearca sa tina sub control si sa masoare cu atentie intensitatea emisa.
Multe masini mai ieftine inca folosesc sisteme de halogen tipice, cu faruri xenon disponibile pe modelele mai avansate. Pe masinile mai scumpe, unitatile xenon incep sa fie inlocuite cu lumini cu LED-uri, care sunt mult mai eficiente, reduc efectul de orbire si au o acuratete mai mare.
Pentru accesorii auto, solutii de iluminare auto cu instalatii xenon sau becuri LED intrati pe accesoriiautopam.ro