Construirea unei case de la zero poate fi dificilă, mai ales dacă vei întâmpina diferite piedici, ca de exemplu condițiile meteo nefavorabile, întârzierea lucrărilor sau calitatea materialelor și lista de posibile piedici poate continua. Pentru a evita aceste impedimente, dar și neplăcerile ce pot apărea după ce casa este gata, este indicat să îți faci de la bun început un plan cu materialele pe care urmează să le folosești, echipa care se va ocupa de lucrări, cât și multe alte aspecte, care la prima vedere pot părea nesemnificative.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că nu trebuie să ratezi nici o etapă și să acorzi importanță absolut tuturor elementelor, respectiv fundația, casa propriu-zisă și acoperișul. În acest sens, trebuie să știi că acoperișul este extrem de important, așa că trebuie să optezi pentru materiale de calitate, de la învelitoare până la accesorii. De exemplu, dacă vrei rezistență, protecție și durabilitatea, atunci poți opta pentru tigla metalica, care este un material de calitate ce poate fi integrat pe orice locuință, indiferent de designul acesteia.
Acoperișul – un element foarte important pentru o casă
Așa cum am menționat anterior, o casă are trei elemente importante, și anume fundația, construcția propriu-zisă și acoperișul, fiecare din aceste elemente având rolul său. În ceea ce privește acoperișul, acesta are rol estetic, contribuind foarte mult la aspectul casei. Pe lângă acest aspect, acoperișul are un rol mult mai important, și anume cel de a proteja locuința de factorii externi și de fenomenele naturii.
Care sunt elementele componente ale acoperișului?
Acoperișul este format din trei elemente componente, cu o importanță ridicată: șarpanta, învelitoarea și elementele auxiliare. Prima etapă pentru construirea unui acoperiș este ridicarea scheletului acoperișului, adică ridicarea șarpantei. Acest lucru presupune turnarea plăcii de beton, amplasarea coșoarbelor (bârne din lemn de care se prind căpriorii), montarea popilor și a panelor și montarea asterelii.
După ce a fost ridicat scheletul, se amplasează învelitoarea, care este foarte importantă, deoarece se află la suprafață și are rolul de a proteja întreaga construcție. De aceea, este indicat să optați pentru o variantă de o calitate superioară, care să se potrivească cu arhitectura casei, care să aibă un aspect plăcut și care să aibă capacitatea de a proteja casa.
Ultima etapă în construirea unui acoperiș este amplasarea elementelor auxiliare. Principalele elemente auxiliare sunt: jgheaburile și burlanele – cu rolul de a colecta și de a evacua apa de pe versanții acoperișului, doliile – cu rolul de a izola acoperișul, pâlnia colectoare – colectarea apei din dolie și direcționarea către burlane, parazăpezile – împiedică alunecarea zăpezii și cârligele – cu ajutorul cărora se prind alte elemente.
Care sunt principalele tipuri de acoperiș?
Există patru tipuri principale de acoperiș, și anume acoperișul în patru ape, acoperișul în două ape, acoperișul cu o apă și acoperișul tip terasă. Pentru a alege cel mai potrivit tip pentru casa ta, trebuie să ții cont de arhitectura casei, de condițiile meteo din zonă, cât și de alți factori externi.
Acoperișul în patru ape este indicat pentru zonele cu ninsori și vânturi puternice și dese și are avantajul că permite amenajarea unei mansarde. Pe de altă parte, acesta este mai complex, astfel că și costurile sunt mai mari. Acoperișul în două ape necesită costuri mai mici și oferă posibilitatea amenajării unei mansarde, însă, în comparație cu cel în patru ape, are un grad de rezistență mai mic.
Acoperișul cu o apă este utilizat în general pentru casele cu design modern, însă are un grad de izolație scăzut și nu este la fel de stabil, astfel că trebuie amplasat doar în zone fără fenomene meteo extreme. În categoria acoperișurilor pentru case moderne intră și cel tip terasă. Deasupra acestuia se poate amenaja o terasă sau se pot monta panouri solare, însă, fiind plat, nu trebuie montat în zone cu ploi dese, deoarece nu permite scurgerea apei.