Bicicletele electrice au inceput sa fie din ce in ce mai prezente in viata de oras, reprezentand o alternativa foarte viabila pentru transportul la si de la birou, sau chiar pentru acele momente cand trebuie sa ajungem rapid undeva si incercam sa evitam ambuteiajele din trafic.
Ce este de fapt bicicleta electrica si cu ce se diferentiaza ea fata de o bicicleta clasica? In esenta, bicicleta electrica dispune de un motor si de un acumulator care te ajuta sa pedalezi mai putin si sa depui mai putin efort in anumite momente ale deplasarii. Motorul bicicletei electrice, conform normelor legale, poate dezvolta o putere maxima de 250 W (ceea ce inseamna aproximativ 0.3 CP) si poate duce viteza de deplasare la maximum 50 km/h. Acumulatorul bicicletei electrice are rolul de a alimenta motorul electric cu energie si poate fi incarcat in prealabil sau se poate incarca direct atunci cand pedalezi.
Avantajele folosirii unei biciclete electrice in spatiul urban sunt evidente: eviti (pe cat posibil) traficul pe care l-ai suporta intr-o deplasare cu masina, economisesti timp si efort, plus costuri de folosinta si intretinere mult mai mici decat in cazul unui autoturism. Un acumulator pentru bicicleta eletrica poate fi incarcat la orice priza obisnuita in maximum 5-6 ore si iti poate oferi o autonomie de cativa zeci de kilometri. Daca adaugam si faptul ca nu va trebui sa platesti impozit anual, precum la autoturism, ajungem la concluzia ca, desi pretul unei biciclete electrice nu este de neglijat, exista argumente financiare importante in favoarea unei astfel de achizitii.
Pentru cei pasionati de mersul cu bicicleta si dornici sa incerce varianta cu motor este bine de stiut ca exista biciclete electrice pentru toate stilurile:
- Bicicleta de munte electrica, realizata pe calapodul unui mountain bike clasic, dar cu avantajele motorului electric
- Bicicleta de oras electrica, mai usoara adaptata mersului intr-un cadrul urban
- Bicicleta de cross electrica, specifica pentru iesiri mai lungi in natura, dar potrivita si unor distante scurte din oras, pentru deplasarile de zi cu zi.
- Bicicleta de trekking electrica – se dovedeste foarte utila atat in oras cat si in afara acestuia, dar fara exagerari.
In functie de nevoile fiecaruia poate fi aleasa varianta optiuma de bicicleta electrica. Daca sunteti pasionat de munte, evident ca veti alege varianta mountain bike, adaptata drumurilor mai dificile. Daca va doriti doar deplasari urbane, bicicleta de oras este indicata, mai ales prin prisma deplasarii mai usoare prin aglomeratii. Daca va doriti si una si alta puteti alege bicicleta de cross electrica, un compromis cat se poate de confortabil pentru cei care vor sa o foloseasca si in oras si in afara lui.
Pretul unei biciclete electrice poate ajunge la cateva mii de lei, reprezantand o investitie initiala destul de mare. Bicicleta electrica Cube, conform celor de la Perfectbike.ro, fiind si una dintre cele mai apreciate din gama, cu variante atat de oras cat si mountain bike, poate costa intre 9.000 si 10.000 de lei, in functie de performante, accesorii si optiuni. Date fiind, insa, avantajele prezentate mai sus se poate spune ca pentru persoanele care isi doresc un astfel de mijloc de transport reprezinta un cost ce poate fi amortizat destul de rapid.