Rezumat:
De-a lungul timpului, construcțiile din BCA au demonstrat că pot ridica ștacheta destul de mult în ceea ce privește rezistența și durabilitatea. În plus, construcțiile din BCA par să lucreze mai eficient decât majoritatea construcțiilor din materiale tradiționale, așadar discutăm în cele ce urmează despre cât de sigure sunt clădiri realizate din BCA.
Ce este de fapt BCA
BCA este prescurtarea de la beton celular autoclavizat, un material foarte des utilizat pentru construcții atât la interior cât și la exterior. Blocurile de BCA sunt rezistente la solicitări mari în ciuda aspectului poros și au și o greutate destul de mică, datorită structurii aerate. Vei putea așadar să cumperi paleti de BCA fără a fi nevoie neapărat de utilaje profesionale pentru transport în șantier, un motostivuitor fiind de fapt suficient pentru a rezolva această cerință.
Siguranța construcțiilor din BCA
Ca să fie considerată a fi sigură, o construcție din BCA trebuie să răspundă unor anumite cerințe. Cerințele sunt, de cele mai multe ori, de natură mecanică, însă există particularități ale blocurilor de BCA care le fac utilizabile cu mare succes chiar și în alte circumstanțe.
Siguranța construcțiilor din BCA la șocuri mecanice
Pentru că blocurile BCA sunt realizate în cea mai mare parte din cimenturi, este normal ca rezistența să fie una sporită în ceea ce privește șocurile mecanice. Blocurile de BCA sunt cel mai adesea utilizate în cadrul proiectelor de reconfigurare a compartimentării, însă un număr mare de locuințe este construit din BCA la nivel de structură de rezistență.
Siguranța construcțiilor din BCA la seisme
Comportarea seismică este unul dintre cele mai importante aspecte în construcții, deoarece mișcările seismice nu pot fi în acest moment prevăzute. Nu poți ști cu certitudine când se va petrece un cutremur sau ce magnitudine va avea acesta, iar în consecință, singura posibilitate este aceea de a proiecta și construi clădiri care să reziste.
Un aspect important în acest caz este greutatea proprie a clădirii. Cu cât o construcție este mai grea și mai zveltă, cu atât crește riscul ca aceasta să intre în rezonanță cu mișcările seismice și în consecință să cedeze. Din acest motiv, blocurile de BCA devin cu adevărat utile, greutatea lor fiind redusă, însă fără a afecta rezistența.
Siguranța construcțiilor din BCA la foc
Construcțiile din BCA sunt foarte rezistente și la incendii, deoarece materialul în sine nu arde și nici nu ajută la propagarea incendiilor. Practic, BCA-ul este realizat din componente minerale, iar acestea ajută în ceea ce privește comportarea la foc, deoarece nu ard. Construcțiile din BCA, la fel ca și construcțiile din beton și cărămidă, sunt considerate a fi unele dintre cele mai sigure, eficiente și rezistente construcții la foc.
Construcțiile din BCA nu încarcă suplimentar terenul de fundare
Dincolo de toate aceste aspecte, construcțiile din BCA mai oferă un avantaj notabil, pe care trebuie să îl menționăm. Datorită greutății reduse, construcțiile din BCA nu tasează terenul de fundare și nici nu pun presiune pe fundații. Acest aspect poate fi întâlnit adesea în cazul construcțiilor realizate din materiale dense și pline, cum ar fi betonul armat și cărămida plină, acolo unde este necesară realizarea unor calcule ample de rezistență a terenului de fundare raportat la caracteristicile evidențiate în cadrul studiului geotehnic. Construcțiile din BCA sunt însă deosebit de ușoare, așa că ajută la o distribuire rațională a încărcărilor și la a-ți oferi posibilitatea de a construi chiar și pe terenuri de fundare mai problematice.
Așadar, construcțiile din BCA aduc doar avantaje pentru utilizatori, deoarece acestea aduc avantaje noi și noi posibilități de a construi eficient. Astfel, dacă vrei să construiești, BCA-ul este cea mai bună soluție și în consecință ar trebui să ai în vedere acest lucru, atunci când decizi să construiești.