Majoritatea oamenilor considera ca meseria de avocat este una foarte banoasa. Mai exact, sa fii avocat inseamna, implicit, sa ai si un venit foarte consistent. Nu putem insa judeca venitul unui avocat fara sa stim cu ce se ocupa acesta, ce implica mai exact jobul lui. Intr-adevar, fata de alte domenii, avocatura este o ramura dezvoltata din punct de vedere material dar, eforturile, studiile, munca depusa de un avocat pentru pledarea unui caz, nu sunt detalii simple. Exista cazuri pentru care un avocat trebuie sa studieze luni de zile. Uneori chiar ani. Exista cazuri pentru care lucreaza doi, trei, chiar mai multi avocati. Sa fii mereu la curent cu legislatia, cu schimbarile legislative frecvente, sa fii mereu cu un picior in fata inseamna munca, daruire si inteligenta.
Cum se calculeaza onorariul unui avocat
Onorariul unui avocat depinde, in primul rand, de complexitatea problemei in cauza. Cu cat cazul necesita mai multa munca, mai multe ore de studiu, cu atat avocatul poate cere un onorariu mai mare. Daca cazul este mai putin complicat si nu necesita un timp lung de lucru, onorariul lui va fi mai mic.
In general, onorariile avocatilor se calculeaza pe baza unui tarif orar. Tariful pe ora variaza de la un avocat la altul, de la cateva zeci de euro, ajungand chiar la cateva sute de euro pe ora, in functie de experienta avocatului, de notorietatea de care se bucura, uneori chiar in functie de clientul reprezentat de acesta.
De asemenea, tariful orar al fiecarui avocat depinde si de experienta sau domeniul de expertiza al acestuia, sau, in functie de reputatia specialistului in cauza. Un avocat renumit, cu o experienta foarte mare si cu multe reusite in domeniul sau de expertiza, va avea, in mod cert, un tarif mai mare fata de un avocat abia intrat in Barou. Este bine sa consulti lista avocatilor din Baroul pe raza caruia te afli. Altfel spus, experienta si varsta, in acest domeniu, isi spun cuvantul.
Exista si situatii, destul de multe, in care rezultatul unui proces este cel care stabileste onorariul unui avocat. Aceste situatii exista in cazurile proceselor de recuperare de bunuri, in cazul despagubirilor, al mostenirilor etc. Avocatul poate discuta de la bun inceput cu clientul sau si poate cere un procent din suma bunurilor pe care le va obtine clientul in urma procesului. Procentul poate varia, de asemenea, in functie de valoarea bunurilor, cel mai frecvant, intre 5-20%.
Insa, indiferent de onorariul pe care il propune un avocat, nu trebuie sa uitam de munca din spatele acelui onorariu. Orele de documentare si orele de stabilire a unei pledoarii sunt esentiale in reusita unui proces!
Este esential ca, atunci cand ne cautam un avocat care sa ne reprezinte, sa ne intersam dinainte de tariful orar al acestuia sau de procentele practicate in cazul recuperarii de valori sau bunuri.