music-818459_1280

Cinci tipuri de jucării și rolul lor în dezvoltarea copilului

3 minutes, 27 seconds Read

music-818459_1280Știi că micuțul tău are nevoie de multă iubire și de joacă. Mai știi și că ți-ai dori ca el să se dezvolte frumos și să capete anumite abilități care îl vor ajuta în formarea lui pe viitor, dar nu știi de unde să începi, nu-i așa? În continuare îți vom prezenta câteva tipuri de jucării și modul în care îți vor ajuta copilul în dezvoltarea lui.

Tipuri de jucării pentru bebeluși

1.   Jucării muzicale

Jucăriile care “cântă” sunt printre cele mai îndrăgite jucării interactive și educative pentru bebeluși. Acestea în general emit sunete de animale la apăsarea unui buton, astfel încât copilul ajunge să asocieze o imagine (de exemplu: o văcuță) cu sunetul specific făcut de acel animal. Asta îl ajută să-și dezvolte în același timp văzul și auzul și, mai mult decât atât, învață cum să facă acele conexiuni neuronale necesare învățării lucrurilor mai complexe mai târziu.

2.   Jucării de asamblare

Dacă observi că micuțul tău îndrăgește deja un anumit personaj dintr-un film animat sau carte ilustrată cu povești sunt șanse mari să găsești în magazine un set de asamblare a aceluiași personaj. Tocmai pentru că el știe deja cum arată rezultatul final, asamblarea pieselor între ele îl va învăța să formeze și să deformeze anumite structuri și-i va stârni curiozitatea pentru “cum funcționează de fapt lucrurile”.

Există de asemenea și anumite puzzle-uri cu grad redus de dificultate pentru bebeluși care au același rol în educarea asocierilor pe care le face cu mintea, oferindu-i și un sentiment de satisfacție atunci când găsește rezolvarea corectă.

3.   Jucării mergătoare

Există o largă varietate de jucării care sunt puse în mișcare de rotirea unei cheițe. Funcționează în general pe baterii, iar bebelușii sunt foarte atrași de mișcarea misterioasă a mecanismului. Acest lucru îi face și pe ei să fie activi, încercând să-și urmărească jucăria prin casă, ceea ce le întărește funcțiile locomotorii.

Există de asemenea și jucării fabricate special ca să-l ajute pe micuțul tău să se deplaseze singur. Acelea au în general un mâner de care să se țină, însă viteza lor depinde, bineînțeles, de viteza cu care sunt împinse.

4.   Jucării vorbitoare

Spre deosebire de jucăriile care doar emit anumite sunete, jucăriile vorbitoare sunt cele care fie imită vocea copilului, fie au un set de replici prestabilite pe care le repetă la apăsarea unui buton. Ambele funcții au un rol important în dezvoltarea abilităților de comunicare ale copilului, pentru că acesta va simți nevoia să formeze o relație cu noua lui jucărie ca și când ar fi un prieten real.

5.   Jucării “de lovit”

Există pe piață o jucărie care se numește “banc de lucru cu ciocănel” și care, deși produce o stare de agitație copilului, îl ajută de fapt să își exprime felurite emoții tocmai pentru că i se dă voie să se manifeste și astfel. Lovirea unei cutiuțe cu un ciocănel ușor de cauciuc îi oferă un sentiment de control asupra propriului corp, aspect care pe viitor îl va ajuta să își comunice emoțiile și nevoile în mod deschis.

Iată deci câte tipuri diferite de jucării pentru bebeluși există deja pe piață. Fiecare categorie aduce avantajele ei și se ocupă de un set diferit de abilități ale copilului, de aceea trebuie folosite în combinație. Tocmai pentru că micuții absorb informațiile din jur foarte repede, este important să fie gratificați de către părinți de fiecare dată când reușesc să înțeleagă o informație nouă.

Cel mai important aspect este că fiecare copil interacționează diferit cu jucăriile sale, însă niciuna dintre cele cinci categorii identificate de noi nu trebuie neglijată.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.