Colonistii din Catan este de departe cel mai popular joc de societate al ultimilor ani, pe buna dreptate de altfel. Lansat in Germania in anul 1995, jocul a castigat rapid popularitate, dovada stand cele 15 milioane de bucati vandute pana acum, cifra in care nu intra si extensiile.
Jucatorii sunt pusi in postura de a fi colonisti intr-un tinut bogat in resurse, Catan, acolo unde trebuie sa se dezvolte cat mai mult, astfel incat sa nu permita vecinilor sa acumuleze mai multe resurse decat ei.
In Romania, cel mai mic pret se gaseste la circa 119 lei, acolo unde mai sunt disponibile atat extensiile pentru 6 jucatori, cat si jocul de carti, versiunea Europa, precum si toate celelalte extensii:
1) Orase si Cavaleri;
2) Navigatorii;
3) Negustori si Barbari;
4) Extensiile de 5/6 jucatori pentru versiunile de mai sus.
In mod normal, atat in versiunea normala cat si cea online, Catan se joaca in 3 sau 4 jucatori, sau chiar si in 5 sau 6, atunci cand se joaca cu extensii. Harta este formata din piese hexagonale, care dau fiecare cate o resursa. Exceptie face o singura piesa, care este desertul, care nu ofera niciun beneficiu vizibil jucatorilor.
Jucatorii pot construi, in versiunea de baza, drumuri, asezari si orase, in urma carora primesc puncte si resurse. Resursele sunt: oi, piatra, lut si fan. In functie de resursele cerute de fiecare constructie in parte, jucatorii trebuie sa-si formeze o strategie pe care sa o puna in aplicare astfel incat sa ajunga la 10 puncte cat mai curand, inaintea celorlalti jucatori. Primul colonist din Catan care ajunge la 10 puncte, cu sau fara ajutorul cartilor de dezvoltare, castiga jocul.
Cum functioneaza jocul?
In baza unui set strict de reguli, descrise foarte amanuntit in regulamentul inclus in fiecare pachet. Ca reguli principale insa, cele mai importante sunt:
1) fiecare jucator arunca 2 zaruri, iar suma lor determina resursele care se dau in fiecare tura. Singurii care iau resurse sunt cei care au asezari sau orase in dreptul sumei cifrelor de pe zaruri.
2) atunci cand un jucator arunca zarurile iar suma lor este 7, toti cei care au mai mult de 7 piese in mana trebuie sa dea jumatate jos;
3) fiecare jucator arunca zarurile pe rand si primeste resurse in fiecare tura (numai daca se respecta regula 1)