Rezumat:
Medicamentele contra constipatiei sunt cele care se numesc in mod comun laxative. Sunt medicamente ce pot trata simptomele unei constipatii ocazionale si care fac parte din tratamentele pe baza de fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Daca schimbarile in regimul de viata sau modul de viata nu sunt de ajuns pentru a trata constipatia, poti sa apelezi la medicamentele laxative.
Aceste laxative actioneaza pentru a mari volumul fecal un lucru care duce la stimularea mobilitatii intestinale
Laxativele voluminoase. Este vorba despre un supliment de fibre care trebuie sa fie insotite de un aport important de apa sau de lichide. Fibrele pot actiona absorbind apa si modificand consistenta fecalelor.
Efectul lor nu este insa unul imediat, putand trece cateva saptamani inainte sa remarci efectul lor. Unul din inconveniente- poate provoca flatulente sau balonari.
Dar aceste efecte neplacute pot sa dispara dupa cateva zile.
Laxativele osmotice. Actiunea lor se bazeaza pe capacitatea de a retine apa. Se poate mari astfel volumul fecalelor.
Laxativele stimulante actioneaza direct asupra peristaltismului intestinal. Nu sunt insa cea mai buna alegere pentru primul tratament, dar sunt o buna alternativa in caz de lipsa raspunsului tratamentului pe baza de fibre sau laxative osmotice.
Laxativele emoliente au un usor efect laxativ datorita emulsificarii materiilor fecale cu apa si grasimi. Este vorba mai ales despre ulei de parafina si de glicerina.
Alte medicamente contra constipatiei.
Linaclotida este indicat mai ales in tratarea sindromului de colon iritabil care poate sa duca la constipatii servere.
Prucaliprida este un alt medicament ce se poate folosi in caz de constipatie si este indicat mai ales persoanelor care sufera de constipatie si in cazul carora nu au efect laxativele.
Mai trebuie insa sai ai mare grija si la regimul alimentar, sa faci miscare in mod regulat si sa incerci sa mergi afara in fiecare zi.