Cum iti pregatesti masina pentru plecarea in concediu?

2 minutes, 53 seconds Read

Perioada de vara trimite multi oameni in concedii cu masinile personale, la drumuri lungi. Multi dintre ei isi faci griji in privinta efectelor unui drum lung asupra masinii, in special daca este cazul de o masina veche sau care a parcurs foarte multi kilometri. Adevarul este ca un drum foarte lung are un impact mai mic asupra autoturismului, in comparatie cu utilizarea acestuia pentru o rutina zilnica, insa, o avarie in mijlocul drumului, la mare distanta de casa, s-ar putea sa va distruga concediul. Cateva verificari destul de simple vor indeparta, sau macar amana, multe din cele mai intalnite probleme. La fel ca in cazul majoritatii lucrurilor, e bine sa fie incepute din timp.

De la doua pana la patru saptamani inainte de plecare:

Rezolvati problemele majore. Daca masina dumneavoastra are nevoie de reparatii majore, faceti-le cu cel putin o luna inainte de a porni la drum lung. Acest lucru va ingadui aparitia problemelor legate de aceste reparatii.

Verificati lichidul de racire. Daca destinatia dumneavoastra este cu mult mai calda sau mai rece decat acasa, verificati (sau rugati un mecanic auto sa verifice) amestecul antigel si apa, pentru a va asigura ca automobilul este protejat in mod adecvat. Daca lichidul de racire trebuie sa fie schimbat, rezolvati acest lucru cat mai repede!

Verificati cauciucurile! Asigurati-va ca anvelopele sunt umflate la presiunea corecta. O presiune mica poate duce la supraincalzire care poate provoca explozia cauciucurilor la viteza mare. Urmati instructiunile din manualul de utilizare si umflati cauciucurile la presiunea adecvata!

Verificati cauciucul de rezerva! Asigurati-va ca acest cauciuc de rezerva este umflat in mod corect si ca aveti la indemana toate instrumentele pentru schimbarea cauciucului.

Vezi si:  Detalii ascunse ale motorcross-ului care te vor lua prin surprindere

Verificati torpedoul! Verificati toate actele si data expirarii, ca sa nu expire in timpul calatoriei. Asigurati-va ca aveti toate actele si manualele de instructiuni.

Cu o saptamana inainte de plecare:

Rezolvati toate procesele de intretinere programate. Daca se apropie data schimbarii uleiului, sau a oricarui alt proces de intretinere, rezolvati din timp.

Verificati cauciucurile din nou! Presiunea cauciucurilor ar trebui sa fie cam aceeasi ca atunci cand ati umflat cauciucurile ultima oara.

Curatati masina! Cu cat transportati mai multa greutate, cu atat veti consuma mai mult combustibil. Asa ca scapati de toate lucrurile inutile calatoriei pe care urmeaza sa o faceti.

Verificati filtrul de aer! Un filtru de aer infundat va creste consumul de combustibil. Filtrele de aer sunt ieftine si usor de schimbat. Daca masina dumneavoastra a parcurs mai mult de 15.000km, este cazul sa-l curatati sau sa-l schimbati.

Cumparati o harta rutiera!

Cu o zi inainte de a pleca la drum:

Spalati si aspirati exteriorul si interiorul masinii. Masinile curate par a merge mai bine. Si, oricum, cui ii place sa calatoreasca intr-o masina murdara?

Verificati si schimbati presiunea din cauciucuri. Exact. Presiunea din cauciucuri trebuie verificata din nou! Multe modele de masini au doua presiuni recomandate, una pentru incarcaturi mari sau mici, alta pentru viteze mari sau mici. Daca mergeti cu intreaga familie, sfatuiti-va cu un mecanic in privinta presiunii din cauciucuri. De retinut: setati presiunea doar cand cauciucurile sunt reci!

Umpleti rezervorul  de combustibil. S-ar putea sa fie mai scump pe drum!

In ziua plecarii:

Verificati bagajele. Exista ceva ce nu va trebuie neaparat? Exista ceva ce ati omis?

Vezi si:  Alege cauciucuri de iarnă Pirelli pentru a avea siguranţă în călătoriile tale

Incarcati masina astfel incat va exista echilibru. Reglati echilibrul atat fata-spate, cat si lateral.

Relaxati-va! Lucruri neasteptate se pot intampla, oricum. Insa, daca ati respectat toti pasii, ati prevenit lucruri ce ar fi putut crea probleme majore. Relaxati-va si bucurati-va de vacanta!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.