eye-1173863_1280

Cum ne protejăm ochii?

4 minutes, 37 seconds Read

eye-1173863_1280Vederea este una dintre cele mai importante abilități cu care ne-a înzestrat natura. Ar trebui să o protejăm cu orice preț, ne ajută să vedem persoanele dragi, locuri splendide din natură și să trăim viața de fapt. În ultimii ani însă, vedem viața mai mult prin prisma unui ecran, de orice fel ar fi el, iar ochii noștri nu sunt făcuți pentru asta. Din fericire, putem adopta câteva obiceiuri zilnice, sănătoase, care ne pot scăpa de probleme mai târziu.

Fie că ne place sau nu, suntem înconjurați de ecrane peste tot. Ne trezim și primul lucru pe care îl facem este să ne verificăm telefonul. Ne începem ziua și citim cele mai importante știri pe tabletă sau telefon. Începem munca și stăm din nou cu ochii într-un laptop sau computer – fie că o facem de acasă sau într-un birou. După ce terminăm lucrul, poate facem o mică pauză și apoi am vrea să ne relaxăm. Cum ne relaxăm? Tot cu ochii la televizor sau la calculator să ne jucăm ceva. Orice am face, stăm aproape toată ziua cu fața în diverse dispozitive, iar ochii noștri nu au decât de suferit. Ce putem face să îi protejăm? Mici schimbări în programul zilnic ne-ar putea scuti de multe neplăceri mai târziu, spun specialiștii.

În primul rând, am putea, pe cât posibil, să limităm timpul petrecut pe telefon sau tabletă prin înlocuirea cu alte activități. De exemplu, dacă știm că lucrăm toată ziua la laptop sau computer, când ajungem acasă sau terminăm munca, putem să alegem să ne petrecem timp cu cei dragi. Putem să întrebăm cum a decurs ziua pentru ei sau putem chiar să avem activități relaxante. Există multe jocuri pe care le putem juca acasă – de strategie sau de societate – și în felul acesta, am putea avea și legături mai strânse cu persoanele dragi nouă.

Vezi si:  10 tratamente naturale pentru depresie

Dacă ne place să ne uităm la filme sau să jucăm jocuri, cum ar fi cele trivia, video sau chiar poker, am putea să facem acest lucru pe telefon sau tabletă – sunt disponibile și pe aceste platforme. Dar ar trebui să ne lăsăm laptopul la o parte. În acest fel, nu suntem tentați să deschidem vreun fișier de la muncă și să petrecem și mai mult timp în fața ecranului.

laptop-3087585_1280

Mai mult, o măsură pe care ar trebui să o luăm în calcul neapărat este să ne cumpărăm o pereche de ochelari de vedere, pe care să-i purtăm ori de câte ori folosim un dispozitiv. Chiar dacă nu avem probleme cu vederea, există ochelari speciali de protecție, cu lentile antireflex. Ochii noștri nu sunt făcuți și nici nu ar trebui să îi obișnuim să “vadă” viața printr-un ecran. Lumina de la orice dispozitiv nu este naturală. Și dacă îi mai forțăm să vadă și noaptea, iar singura lumină pe care o avem în față este de la telefon, atunci negreșit ar trebui să renunțăm la obiceiul acesta. Vederea oricum scade odată cu înaintarea în vârstă, nu ar trebui să o “ajutăm” și noi să se strice mai mult.

Dacă totuși avem ochelari și avem deja probleme cu vedere (miopie sau hipermetropie), ar fi indicat să avem două perechi diferite: una pentru ecran, alta pentru activitățile de zi cu zi.

Un alt obicei pe care am putea să îl încorporam în viața noastră ar fi să clipim mai des. Conform specialiștilor, atunci când stăm cu ochii “lipiți’ de ecrane și avem ceva luminos în față, avem tendința să clipim mai rar, ceea ce face ca ochii noștri să fie cam uscați. Pentru persoanele care au de fel ochii uscați, ar fi indicat să folosească un lichid pentru ochi – așa numitele “lacrimi artificiale”. Ar mai fi util și un umidificator pentru aer. Mai mult, experții ne recomandă ca ecranul să fie în linie cu ochii, iar distanța la care ne uităm nu ar trebui să depășească 18-30 de centimetri.

Vezi si:  Totul despre retractia gingivala

phone-2840244_1280

Nu în ultimul rând, ar trebui să mărim și caracterele textului pe care îl citim. Ochiul va obosi mai greu dacă se va “chinui” să distingă scrisul mic pe un ecran. În timp, am putea dezvolta ceea ce se numește astenopie, adică o oboseală a ochilor unde nu putem fixa un obiect cu privirea, chiar dacă acesta este aproape de noi. În acest caz, am putea experimenta vederea neclară, încețoșată, dureri de cap, stres, tensiune. De asemenea, și controalele oftalmologice periodice sunt extrem de importante deoarece medicul oftalmolog ne poate asigura că avem o vedere clară și sănătoasă și că nu am avea boli grave ale ochilor care nu au simptome precoce evidente.

În concluzie, nu ne-ar costa mai nimic să avem grijă de ochii noștri ceva mai mult. Tot ce ar trebui să facem este să ne organizăm un pic mai bine programul și să și purtăm niște ochelari cu lentile antireflex, chiar dacă nu avem probleme cu vederea. Nici nu am vrea să avem ceva mai încolo doar din cauza faptului că am stat prea mult “lipiți’ de un ecran.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.