Un bun plan de afaceri trebuie sa iti prezinte atat afacerea cat si strategia in cel mai corect mod. Acesta ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru tine daca iti doresti sa ai o afacere profitabila. Acceseaza https://capitalul.ro/finante/ pentru mai multe informatii din domeniul financiar.
Este necesar sa ai un plan de afaceri bine redactat cu obiective clare si atent stabilite. In plus trebuie sa stii care este misiunea companiei si ce iti propui sa realizezi din punct de vedere numeric.
Iata cum iti poti construi un bun plan de afaceri
“Scopul unui plan de afaceri este să-ţi previzionezi drumul pe care îl vei parcurge, astfel încât să ai o viziune clară şi să ştii unde vrei să ajungi. Ideea centrală a unei afaceri se bazează pe planificare, însă prea puţini antreprenori îşi planifică viitoarea afacere şi de la începutul businessului până la eşec este un drum mic”, a spus Laurentiu Mihai, ghid in educatie financiara.
Laurentiu Mihai este de parere ca 9 din 10 afaceri esueaza din cauza faptului ca nu au o buna planificare. De cele mai multe ori acele 9 afaceri esueaza din motive precum “ nu am fost pregatit” sau “ nu am avut un buget alocat promovarii”.
“De obicei, trebuie să ne întoarcem la planul de afaceri o dată la trei luni şi să îl modificăm în funcţie de realitate şi evoluţia lucrurilor din cadrul companiei”, a explicat Simona Craciun, fondatoarea Tort de bezea.
Ca sa poti realiza un plan de afaceri ai nevoie sa ai in vedere cateva aspecte importante precum descrierea ideii de afacere si noutatea care o aduce pe piata. In plus mai trebuie sa se aiba in vedere domeniul in care se va activa, descrierea publicului tinta, care sunt potentialii clienti si cum serviciile tale ii vor putea ajuta. Bineinteles ca mai trebuie sa te gandesti la cum va arata afacerea peste 5 sau 10 ani.
“Planul de afaceri te ajută să fii organizat în activităţi, să ai o viziunea clară pe 1-5 ani, să fii pregătit din punct de vedere financiar şi să vezi dacă afacerea este sau nu viabilă”, a mai spus Laurentiu Mihai.
Antreprenorul trebuie sa tina cont de resursele de care dispune si trebuie sa stie cum sa se pozitioneze pe piata.