Afectiunile coloanei vertebrale si durerile de spate ce vin odata cu acestea sunt consecinte firesti ale sedentarismului, mai ales in ultimii ani, in care se presupune ca o persoana care lucreaza intr-un birou sta cel putin 8 ore pe scaun in fiecare zi.
Adoptarea unei pozitii corecte, alegerea unui scaun directorial de calitate, pauzele frecvente, completate de exercitii de stretching – toate constituie modalitati de ameliorare a acestor probleme, insa nu de eliminare sau tratament. In cele ce urmeaza afli care sunt cinci dintre cele mai importante caracteristici pe care orice scaune de birou de calitate ar trebui sa le prezinte.
Sustinerea adecvata a coloanei vertebrale
Cea mai solicitata portiune a spatelui ramane zona lombara, deoarece aceasta face tranzitia dintre partea superioasa si cea inferioara a corpului. Daca spatarul scaunului este drept si nu prezinta o curbura care sa urmeze natural linia descrisa de coloana, sustinand-o, atunci nu ai nevoie de un astfel de accesoriu. Cand iti cumperi unul nou, e important sa il asamblezi si sa il testezi, chiar si cand l-ai comandat online, pentru a verifica daca vertebrele lombare au parte de sprijinul corespunzator.
Acelasi lucru se poate spune si despre partea cervicala, insa aici mai intra in ecuatie alti factori: pozitia monitorului, inaltimea scaunului, directia luminii, pozitionarea coatelor in functie de tastatura si mouse etc.
Ajustabilitatea inaltimii
Pentru a oferi genunchilor o pozitie fireasca, naturala, atunci cand stai asezat/a articulatia trebuie sa prezinte un unghi drept, genunchii fiind astfel adusi pe aceeasi linie cu soldurile. Asta se obtine prin ajustarea inaltimii scaunului pana cand aceasta se adapteaza lungimii totale a gambelor sau cu ajutorul unui suport inaltator pentru talpi.
Cat despre spatar si partea care sustine gatul si capul(tetiera), inclusiv aici inaltimea trebuie sa poata fi usor ajustata, insa deseori aceasta optiune este prezenta in cazul pieselor mai cositisitoare. Din aceste considerente, daca vrei sa cumperi un produs cu adevarat bun, e recomandat sa ii aloci un buget pe masura si sa nu incerci sa faci economie si compromisuri.
Spatarul reglabil
Acesta trebuie nu numai sa poata fi inclinat indiferent de pozitia sezutului si ajustat in functie de cum prefera ocupantul(unii utilizatori cauta sa stea cat mai drept, in timp ce altii ar prefera sa fie usor relaxati), ci si sa poata fi blocat intr-o pozitie care inspira siguranta. Un scaun care oscileaza inainte-inapoi si iti da impresia ca te va lasa sa cazi pe spate nu face decat sa incurajeze incordarea inutila a muschilor, deci acele tensiuni se vor acumula prompt si vor determina aparitia amortelii si durerilor.
Pozitia optima a coatelor si a sezutului
Cand te asezi pe un scaun de calitate, sezutul trebuie sa fie indeajuns de lung pentru a sustine bazinul corespunzator, insa muchia acestuia nu trebuie sa preseze partea din spate a gambelor. In acest mod, dimensiunea masurata in adancime trebuie sa corespunda aproximativ cu a femurului utilizatorului, fiind mai redusa cu circa 10 – 15 cm sau uneori chiar reglabila.
La folosirea tastaturii, coatele ar trebui sa formeze unghiuri de 90 de grade, la fel ca genunchii. Aici e necesara prezenta unor suporturi de brate reglabile sau suficient de inalte incat sa sustina bine antebratul. Daca aceasta pozitie va fi una alterata sau nenaturala, curand se vor instala amorteala si durerile incheieturii mainii.
Materialul ales corespunzator
Avand invedere perioadele prelungite de contact, e util ca atat miezul, cat si captuseala scaunului sa ofere respirabilitate. Se presupune ca nu trebuie sa petreci mai mult de 45 de minute asezat/a, facand ulterior pauza.
Daca alegi captuseala realizata din piele, gandeste-te ca nu e o solutie prea inspirata, pentru ca aceasta da senzatia de „rece” pe timp de iarna si incurajeaza transpiratia excesiva vara. In schimb, mesh-ul si materialele textile se comporta mult mai bine in conditiile respective.