Esențial în orice gospodărie, aparatul frigorific este produsul electrocasnic care ne ajută să păstrăm alimentele perisabile în stare foarte bună pentru mai mult timp. Evităm astfel risipa de alimente și putem face cumpărături în ritmul dorit de noi. Congelatorul poate depozita legume, fructe și produse din carne / pește pentru mai multe luni – la acest capitol, este recomandată respectarea indicațiilor de pe eticheta produselor cumpărate în stare congelată din supermarketuri și hipermarketuri.
Când se întâmplă ca frigiderul / combina frigorifică să prezinte o defecțiune majoră după expirarea perioadei de garanție comercială, intervine întrebarea rațională: plătești pentru reparație sau cumperi un produs nou? Totul depinde de situație în sine.
Dacă produsul tău este unul de generație relativ nouă, adică nu are foarte mulți ani vechime, cel mai probabil merită să apelezi la un service frigidere beko, Arctic, LG, Gorenje, Indesit, Zanussi etc., în funcție de brandul aparatului frigorific. În post garanție, se poate colabora cu un service frigidere multibrand sau cu un tehnician frigotehnist autorizat care poate realiza reparații frigidere pentru aproape orice marcă, asigurând inclusiv piese de schimb originale sau compatibile, atunci când este necesar.
Dacă este vorba despre un frigider foarte vechi, este posibil ca înlocuirea pieselor să nu fie rentabilă. Chiar dacă reparația unui astfel de produs electrocasnic s-ar putea face la un cost rezonabil, este recomandat să cumperi un produs nou din alt motiv: consumul de energie. Noile generații de frigidere consumă mult mai puțin curent electric decât cele vechi. Așadar, într-un termen de câțiva ani, ai putea ajunge să recuperezi mare parte din investiție prin diferența de consum pe factura de energie electrică. În plus, noile frigidere vin și cu funcții inovatoare și oferă desigur un aspect modern – element apreciat, dincolo de partea efectivă de utilitate.
O combină frigorifică nouă costă între 1500 și 2500 lei, referindu-ne la cele mai populare modele, inclusiv nofrost. Desigur, se pot identifica atât prețuri mai mici, cât și aparate frigorifice ale căror prețuri ajung la multe mii de lei. În cele mai multe situații, reparația unui frigider este o afacere bună.
Pentru a ne face o idee despre posibile costuri, putem consulta un website ale unui specialist în reparații frigidere din București. Conform datelor de pe https://www.reparatii-frigidere.com/, cele mai multe operațiuni de reparații frigidere costă între 100 și 400 de lei. De exemplu, încărcarea cu freon pentru frigider costă între 150 și 250 lei, iar schimbarea unui termostat electromecanic ajunge la 200 – 250 lei.
Iată și alte exemple de prețuri reparații frigidere în București: schimbare releu protecție sau releu pornire compresor – 150 lei, înlocuire filtru deshidrator instalație frigorifică – 100 lei, schimbare ventilator frigider no frost – 200 sau 250 lei, reparație placă electronică – 200-250 lei. Evident, în funcție de situația concretă (model frigider, alte particularități ale defecțiunii), prețurile pot varia.
În concluzie, intervențiile de reparare pentru frigidere sunt de obicei de preferat față de înlocuirea aparatului cu unul nou. Cumpărarea unui aparat frigorific nou ar trebui să fie rentabilă mai degrabă atunci când se urmărește reducerea consumului de energie sau când se optează pentru un model cu avantaje specifice precum tehnologia nofrost ori spațiu mai mare (frigidere side by side). Cei interesați să achiziționeze frigidere noi pot urmări și promoțiile din magazine, inclusiv programe de retur precum Rabla pentru Electrocasnice.