Curtea Europeana de Justitie si rolul acesteia in UE

2 minutes, 5 seconds Read

CEJ are jurisdictie larga in materie de UE, iar deciziile sale au putere de lege in statele membre. Exista, in general, doua tipuri de cazuri, care sunt depuse in fata Curtii Europene de Justitie. Primul caz implica o depunerea unei actiuni directe, procedura legala care solicita scutirea in temeiul dreptului Uniunii Europene. Al doilea caz face referire la situatiile in care o instanta nationala face o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene.mountainsphoto.ru

CEJ este formata din 28 de judecatori, cate unul din fiecare stat membru. Judecatorii aleg un presedinte care are unrmatoarele sarcini: prezidarea sedintelor de judecata, repartizarea dosarelor, precum si organizarea de date pentru audieri.

CEJ a jucat un rol crucial in dezvoltarea legislatiei CE. Desi nu este un organ legislativ in sine, hotararile CEJ s-au dovedit decisive in sprijinirea atingerii obiectivelor economice si sociale ale UE si au influentat profund natura ordinii juridice si politica a UE. CEJ a jucat un rol important in facilitarea si consolidarea liberei circulatii a marfurilor in interiorul Comunitatii – un obiectiv esential. Prin urmare, putem concluziona ca hotararile CEJ au avut un impact mare si poate chiar neasteptat asupra Comunitatii. Curtea a creat o parte din principiul fundamental al dreptului comunitar si a incurajat legea sa se extinda in zone noi.

Publicatiile oficiale ale CEJ

In mod obisnuit acestea sunt cunoscute sub numele de rapoarte europene judiciare sau ECR. ECR este impartit in trei sectiuni: sectiunea I cuprinde decizii ale Curtii Europene de Justitie; sectiunea a doua cuprinde decizii ale Tribunalului;  sectiune a treia include cazuri ale unor angajati  impotriva unei institutii sau a unei agentii a Uniunii Europene. Publicarea deciziilor in ECR este frecvent intarziata cu optsprezece luni sau mai mult, din cauza necesitatii traducerii deciziilor in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Vezi si:  Procedura de arhivare a documentelor. Reguli pe care oricine trebuie sa le știe

Proceedings of the Court of Justice and the Court of First Instance of the European Communities este o publicatie saptamanala care contine rezumate ale hotararilor, opinii ale avocatilor, precum si listele de cazuri noi care urmeaza sa fie aduse in fata Curtii. Publicatia este, de asemenea, disponibila pe site-ul CEJ. Seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene publica hotarari judecatoresti si cazuri depuse Curtii Europene de Justitie.

Avizele Curtii de Justitie si Tribunalului de Prima Instanta sunt disponibile in urmatoarele baze de date electronice: http://curia.europa.eu contine textul integral al deciziilor din 1997, precum si toate deciziile de la inceputurile Curtii in 1953; LexisNexis, in EURCOM contine baza de date din 1954, la fel si Westlaw.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.