Psihologie
In tara noastra psihologia incepe sa fie recunoscuta independent dupa ce legile de fizca si fiziologie au fost implementate, undeva dupa anul 1879 dupa ce a fost implementata de catre E.Gruber, Radulescu-Motru si Stefanescu -Goanga care au urmat primul laborator de psihologie experimentala la Leipzig.
Psihologia a fost dezvoltata ca o stiinta naturala initial la fel ca biologia sau fizilogia, ulterior a devenit experimentala si teoretica. Anul 1918 a fost cel in care a fost implementata in universitati la un nivel mai mare. De atunci au aparut foarte multe clinici specializate cu istorie in psihologie.
O clinica renumita in tara noastra este Clinica Alegria situata in sectorul 4 din Bucuresti, specializata in psihologie de foarte multi ani, va poate aduce o experienta unica. Medicii din cadrul clinicii Alegria au atestate internationale si motivatia de a aduce o schimbare in viata dumneavoastra. Ambientul placut si relaxarea din cadrul clinicii va vor aduce o stare de bine inca de la intrare, experienta Alegria a adus rezultate si suntem renumiti pentru placerea de a lucra cu copii.
Comunicarea
Comunicarea este una din armele care se folosesc in diferite terapii, daca doreai sa gasesti in urma cu ceva timp un cabinet pshiholog Bucuresti, ea joaca un rol esential, prin comunicare persoanele isi dezvolta personalitatea si transmite experienta sociala. Comunicarea permite influentarea educatiei , persoanele care nu comunica raman la nivelul dezvoltarii biologice si devin inapte in interactiunea sociala. Practic comunicarea ajuta o persoana sa se manifeste si sa se formeze ca om. Actiunile fiecarei persoane sunt influentate de comunicare si isi construiesc realitatea prin interconectarea cu alte persoane prin limbaj si atitudine.
Interactionarea
Un rol foarte important in comunicare este descoperirea personala, in timp ce comunicam si interactionam invatam lucruri despre noi si despre persoanele din jurul nostru, interactionand invatam sa ne raportam fata de alte persoane si fata de comportamentul nostru fata de altii.
Schimbarea atitudinii si comportamentului tuturor se realizeaza si prin intermediul mass media, si social media, de aceea este foarte important ce tip informatii procesam zilnic din aceste experiente. Sunt foarte multe forme de mediere in rolul limbajului si in dezvoltarea mecanismelor psihice:
- semnificatia lucrurilor si sensul lor sunt o metoda foarte buna de perceptie
- toate reprezentarile sunt generalizate cand sunt evocate sau create cu ajutorul cuvintelor
- imposibilatea de a comunica impiedica formarea notiunilor si rationamentelor, fara limbaj nu pot fi rezolvate problemele.
- formularile verbale ajuta memoria de durata si sunt asociate cu anumite imagini
- limbajul este foarte important si are un rol fundamental, in momentul in care intrerupem comunicarea cu altii, limbajul se pastreaza in stare de veghe si intervine limbajul interior care se manifesta si in timpul somnului.
Putem comunica prin diferite metode si tipuri
- comunicare interpersonala – se manifesta atunci cand doua persoane capata reciprocitate si o nuanta profesionala
- comunicare de grup – poate fi impartita in comunicare intragrup,desfasurata in interiorul grupului sau intergrup intre grupuri
sunt doua tipuri de comunicare , nonverbala si verbala.
In cadrul clinicii Alegria situata in sector 4 veti putea experimenta arta comunicarii si rezolvari ale anumitor probleme prin intermediul limbajului in incinta unui cabinet psiholog bucuresti.
Cunoasterea si limbajul
Cunoasterea si comunicarea constituie un proces complex si unitar. Comunicarea se realizeaza prin limbaj. Limba fiecarei natiuni este un fenomen natural si un cod comun pentru cei ce apartin aceleasi comunitati lingvistice. Teoretic oricine poate invata si dobandi un sistem lingvistic complex, dar unii oameni pot citi si altii nu ,unii oameni pot invata sa joace sah pe cand altii nu,
de aceea dobandirea poate fi naturala sau ajutata prin diferite metode cum ar fi logopedia sau educatia limbajului pentru a neutraliza probleme in interpretarea vorbirii intelegerea textelor cat mai simplu si realizarea sarcinilor lingvistice fara efort.
In functionarea limbajului sunt foarte importante instinctul lingvistic, competenta lingvistica si performanta lingvistica. Instictul lingvistic sau simtul limbajului este un fenomen complex in care se regasesc inteligenta si memoria. Elementul de baza al lingvisticii il constituie cuvantul.Cuvantul simbolizeaza semne ce inlocuiesc obiecte,fiinte sau chiar actiuni. Vorbirea este principalul mijloc de comunicare interumana prin care o persoana invata si evolueaza. Limbajul apartine si psihologiei,sunt foarte importante comportamentele de limbaj.
Ca si concept psihologic sunt definite ca functii de exprimare si comunicare a gandirii prin utilizarea de semne care au o valoare identica pentru toti indivizii din aceeasi specie. In cadrul clinicii noastre situate in sector 4 puteti beneficia de servicii de logopedie pentru copii si adolescenti ce pot fi regasite intr-un cabinet psiholog Bucuresti.
Memoria si uitarea
De foarte multe ori incercam sa nu dam foarte multa importanta atunci cand avem mici pierderi de memorie. Procesul memoriei depinde prea putin de ereditate, el este o functie care se organizeaza si exerseaza pe parcursul vietii implicand mecanisme operationale. Psihologia experimentala sesizand aceasta dinamica a memoriei a evidentiat o serie de legi care au la baza materialul de memorat. In legatura cu continutul memorat semnificative ar fi urmatoarele particularitati recomandate de clinica noastra situata in sector 4:
- daca materialul de memorat creste in progresie aritmetica atunci timpul de memorare creste in progresie geometrica.
- in conditii egale de exersare, materialul lung se aminteste mai bine decat cel scurt.
- elementele izolate sunt retinute mai bine decat cele care fac parte din context.
- in memorarea unui material sunt favorizate elementele de la inceput si cele de la sfarsit, elementele mijlocii tinzand sa fie uitate.
Toate acestea demonstreaza ca materialul care il retinem nu este niciodata indiferent.Semnificatiile si proprietetile continutului influenteza calitatea procesului de memorare. Rolul de a memora are influente diferite de aceea este important sa stim:
- nu este important atat numarul repetitiilor, cat mai ales acracterul acestora.
- aceasta inseamna ca repetitiile de tip mecanic nu sunt atat de eficiente, mai degraba memorarea organizata este calitativa .
- suprainvatarea determina gradul de economie la reinvatare, in general un material care a fost repetat pana la saturatie provoaca o inhibitie de protectie, ducand automat la uitarea lui, dar reinvatarea se realizeaza mult mai repede dupa o perioada de timp.
- intervalele prea scurte intre repetitii nu permit repausul si reactualizarea dar intervalele prea mari intervin uitarea, asa ca trebuie sa gestionati foarte bine timpul de invatare.
Un aspect foarte important care se reflecta in invatarea materialului il are motivatia – invatarea pentru o anumita data conditioneaza in general uitarea continutului dupa aceasta data. Este folosit fenomenul de programare temporara a memoriei pe un interval de timp, care duce implicit si la programrea uitarii dupa acel interval de timp. Evenimentele considerate a fi agreabile sunt retinute mai bine dar si evenimentele dezgreabile sunt retinute mai bine decat cele indiferente.
Uitarea este considerat un paznic al uitarii, caci permite realizarea unei selectii intre numeroasele informatii care ne coplesesc zilnic. Uitarea este un fenomen opus memoriei si se regaseste intr o relatie activa cu aceasta. Uitarea este explicata de medicii nostrii din cadrul clinicii Alegria astfel:
- fie informatia nu a fost distrusa, dar ea nu poate fi recuperata din diferite ratiuni, sau inhibitii de origine afectiva sau insuficiente repere care sa favorizeze recuperarea.
- fie informatia a fost distrusa, eventualitate care se poate intalni in caz de alterare a substratului cerebral ce este implicat in stocarea de informatii.