De ani de zile, ca urmare a retelelor electrice subdimensionate, in perioada de iarna se inregistrau frecvente caderi a tensiunii electrice. In ultima decada, acesta situatie se intampla si vara datorita consumului urias produs de instalatiile de aer conditionat.
Pretul, in crestere an de an la gazele naturale a facut ca numarul centralelor termice pe lemne sau derivati sa creasca exploziv. Numai ca, acestea, la o cadere de tensiune nasc o problema periculoasa: nu mai evacuiaza gazele si pericolul de explozie creste semnificativ odata cu timpul scurs. Ce e de facut? Tehnologia avansata a ajutat la proiectarea si fabricarea unor dispozitive electronice ce fac conversia dintr-o tensiune joasa (12V-48V) la o tensiune similara cu cea a retelei electrice 230V, 50Hz si cu o forma a undei sinusoidala. Mai mult acesta face conversia in ambele sensuri automat si este prevazut cu toate protectiile necesare. Acesta poarta numele de UPS (Uninterruptible Power Supply) si poate fi achizitionat atat cu acumulatori interni cat si fara acumulatori cu posibilitatea de ai atasa acumulatori de capacitate foarte mare.
UPS-urile cu unda pura au utilizari in diverse aplicatii si domenii dar sunt necesare in instalatiile si dispozitivele ce contin motoare electrice.
Poti sa-ti procuri un UPS pentru centrala termica atat din shop-urile online sau din magazinele specializate in electrice ori electronice. Dar trebuie avute in vedere cateva aspecte ce tin de garantia oferita, de producator si nu in ultimul rand de pretul de vanzare.
UPS-uri pentru centralele pe lemne au greutati cuprinse intre 3-15 kg functie de puterea de lucru si acumulatorii folositi. Preturile la acest model de UPS se poate situa intre 500 si 2.000 lei (500VA – 3000VA).