Cat de moderne sunt scaunele din bucataria ta? Cand vanzatorul din magazinul de mobila mi-a adresat aceasta intrebare i-am raspuns confuza: “Aaa, care-i diferenta? Nu toate scaunele de bucatarie pe care le gasim acum in magazine sunt moderne? Sau este vreo diferenta intre scaune de birou moderne, scaune clasice si scaune contemporane? Daca da, eu ce ar trebui sa aleg? Si mai ales, de cand a devenit atat de dificila alegerea unor scaune pentru bucatarie?”
Pentru scopul acestui articol, vom folosi termenii modern si contemporan intersanjabil, pentru ca, in ciuda diferentelor critice care apar intre cei doi termeni din perspcetiva artistica, in ceea ce priveste obiectele de mobilier, nu exista diferente notabile. Prin urmare, atunci cand decidem sa cumparam obiecte de arta, ar trebui sa tinem seama de diferentele considerabile dintre curente, insa cand alegem scaune de bucatarie singurele considerente relevante sunt: functionalitatea in sine (cat de practice si confortabile sunt scaunele alese de tine) si designul in masura in care acesta va influenta decorul per ansamblu al bucatariei sau chiar apartamentului tau. Numim in general niste scaune ca fiind moderne, atunci cand functionalitatea lor acopera mai multe scopuri decat cel de baza, practic si simplu de a folosi ca obiect pe care se poate sta la masa. Daca aceste scaune au si un rol decorativ, artistic le putem incadra in categoria scaunelor moderne.
Cele mai moderne obiecte de mobilier sunt multifunctionale si nu pentru ca exista o miscare artistica generala care spune asta si pentru ca designerii actuali sunt deosebit de creativi. Iti folosesti masuta de cafea pentru a depozita paturi sau jocuri de societate? Biblioteaca pentru a-ti afisa plante si fotografii? Scarile pentru a pune in valoare obiecte decorative? Daca raspunsul tau este da, atunci inseamna ca deja faci pasi inspre modernizarea mobilierului tau. Pentru a considera un scaun de bucatarie contemporan, va trebui sa il poti folosi ca masuta, suport sau chiar obiect decorativ de sine statator. Ideea nu este indragita de toata lumea, pentru ca in orice societate exista numerosi conservatori, care cred ca un scaun trebuie sa fie in primul si ultimul rand confortabil, iar designul cade pe un loc inferior.
Insa din ce in ce mai multe persoane ajung sa isi cumpere mobilier care poate fi apreciat si la nivel artistic, nu doar functional. De aceea, au aparut tot mai multe obiecte de mobilier din materiale inovative (plastic, sticla, plexiglas) usor maleabile si colorate. Ba chiar si lemnul sau metalul au suferit reinterpretari surprinzatoare. Combinatiile de materiale, printurile excentrice, sau renuntarea la granitele clasice si functionale intre fiecare camera a locuintei, au dus la reinventarea spatiului de locuit. Armonia, minimalismul, folosirea optima a spatiului, culorile deschise si accesul la lumina naturala au devenit noile valori arhitecturale si de design interior.
De indata ce nivelul de trai a inceput sa creasca, iar stresul cotidian sa atinga cote maxime, oamenii simpli au inceput sa simta nevoia de a se inconjura de lucruri frumoase tocmai pentru a-si induce o stare de relaxare si de bunastare de care sa se poata bucura doar in confortul propriei locuinte. Astazi, bucatariile moderne sunt adevarate opere de arta: fiecare corp este personalizat si stilizat pentru a raspunde nevoii de frumusete a consumatorului contemporan.