Numim hale industriale constructiile cu un singur nivel, ce inchid spatii mari, intinse, spatiul interior din cadrul acestora fiind limitat de acoperis si de peretii laterali, insa acest spatiu poate fi complet liber sau impartit in mai multe deschideri prin siruri de stalpi sau compartimentat la randul lui de pereti interiori.
Potrivit Dex-ului, hala reprezinta o constructie de dimensiuni mari, acoperita, cu una sau mai multe deschideri, folosită in scopuri industriale, ca depozit, expozitie etc..
Halele industriale au diverse utilizari, de aceea numarul de hale de inchiriat sau hale de vanzare a crescut foarte mult, acestea putand fi folosite: ca hale de fabricatie, magazii, hangare, garaje etc.
In ceea ce priveste dimensiunile halelor industriale, acestea variaza in functie de destinatia lor, de modul in care se impune sa fie rezolvate sistemele interioare de transport si de modul de rezolvare al luminarii, aerisirii, incalzirii si izolarii. Dimensiunile acestora mai pot fi influentate de necesitatea de extindere, de adaptarea la conditiile tehnologice viitoare, natura terenului de fundatii etc.
In cadrul halelor industriale intervin sarcini permanente, utile si accidentale in combinatii foarte variate.
Avand in vedere diferitele domenii in care se pot utiliza halele industriale si a conditiilor pe care acestea ar trebui sa le indeplineasca, ne duce la obtinerea de diferite forme si variante.
In concluzie, halele industriale au diverse forme si caracteristici specifice in functie de domeniul de activitate destinat. Asadar, clasificarea acestora in categorii tine de conditiile de solicitare datorate podurilor rulante si de actiunile dinamice date de utilajele tehnologice,dar si de mijloacele de transport.