Efectele migratiei pe piata fortei de munca din Franta

Cu toate acestea, studii recente internationale aduc lumina asupra dezbaterii, deoarece rezultatele converg sa afirme ca efectele migratiei sunt mici pana la neglijabile din punctul de vedere al tarilor de primire. In particular, cercetarile empirice tind catre consensul ca efectele migratiei fortei de munca, atat inainte, cat si dupa extindere, sunt aceleasi. In ciuda acestor rezultate bine-cunoscute, temerile opiniei publice franceze sunt importante, pe fondul incetinirii cresterii economice si a cresterii ratei somajului. In mod evident, imigratia reprezinta o chestiune sensibila in Franta, in ce priveste in special lipsa de studii academice.visualcage.ru

In opinia publica franceza, exista o relatie simpla intre migratie si rata somajului: orice lucrator migrant suplimentar ar deteriora piata fortei de munca si ar conduce la o rata somaj mai mare. Este adevarat ca fluxurile de migranti duc la cresterea populatiei si, in consecinta, a numarului de persoane care doresc sa lucreze. Cu toate acestea, caracteristicile populatiei migrante difera in unele aspecte importante de caracteristicile populatiei autohtone din Franta, in ceea ce priveste varsta, sexul, indemanarea, participare, somaj, etc.

Literatura de specialitate sugereaza ca doua efecte sunt posibile. Pe de o parte, lucratorii migranti concureaza cu muncitorii nativi, de exemplu, in acceptarea de salarii mai mici. Pe de alta parte, lucratorii migranti reprezinta o forta de munca complementara, de exemplu, in locuri de munca pe care lucratorii autohtoni nu doresc. In Franta, acest lucru este in special cazul unor sectoare cu conditii dificile de lucru unde este lipsa de forta de munca, cum ar fi constructii si agricultura. Desigur, acest rezultat ar putea fi mult mai complex in conformitate cu statutul de migrant (legal sau ilegal), competentele migrantilor, sectorul sau regiunea luata in considerare. Cu toate acestea, exista un consens in literatura economica, care sugereaza ca lucratorii migranti sunt de obicei mai degraba complementari decat intersanjabili fata de lucratorii nativi.

Vezi si:  Noutati tehnologice in cultivarea afinului

In mod similar, este important sa se sublinieze ca legislatia franceza este stricta in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca a lucratorilor migranti. Situatia locurilor de munca in Franta, poate fi invocata ca o obiectie, in sensul ca un lucrator migrant poate fi angajat numai in cazul in care un lucrator nativ nu este disponibil pentru acest ocuparea respectivului loc de munca. In plus, o analiza statistica a lucratorilor migranti din ultimile decenii arata mai degraba ca nu exista nici o relatie de cauzalitate intre migratie si somaj. In timpul recesiunii din anii 1970, forta de munca migranta a fost mult afectata de somaj.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.