Tehnica responsive web design reprezinta procesul de creare a unui website in asa fel incat acesta poate oferi vizitatorului cea mai buna experienta posibila. Aceasta include usurinta a navigarii website-ului in asa fel incat redimensionarea sau scroll-ul lateral sa nu fie necesar.
Un astfel de web design permite utiliziatorului sa vizualizeze website-ul de pe orice dispozitiv ca telefon, tableta, laptop, pc, etc. Un website construit in modul responsive web design se poate adapta in functie de rezolutia dispozitivului folosit pentru vizualizare, folosind elemente fluide, media query-uri de css si imagini flexibile.
Tehnica responsive web design devine din ce in ce mai populara si datorita propietatilor sale atrage din ce in ce mai multi fani.
Termenul responsive web design a fost inventat de Ethan Marcotte in Mai 2010 cand l-a mentionat intr-un articol pentru site-ul A list apart. Intr-un articol ulterior ce a fost publicat si in cartea intitulata “Responsive web design”, el a descris teoria si aplicarea acestei tehnici. Pana in 2012, aceasta noua modalitate de web design a ajuns sa fie in topul celor mai importante tendinte din domeniu, 2013 ajungand sa fie anul cand a devenit cea mai importanta tehnica de web design.
In conceptul de creare a website-urilor folosind elemente fluide, dimensionarea elementelor se face in unitati relative sau procentuale, spre deosebire de tehnicile vechi care foloseau unitati fixe ca pixeli. Imaginile flexibile sunt redimensionate folosind tot unitati relative, iar acest lucru previne afisarea lor in afara continutului.
Folosind query-uri media, paginile web folosesc stiluri diverite de CSS in functie de rezolutia dispozitivului folosit pentru vizualizarea website-ului.
Din ce in ce mai multe website-uri sunt create folosind tehnica responsive web design deoarece aceasta reprezinta o unealta foarte puternica ce poate servi continutul unui website in oricate moduri in functie de rezolutia dispozitivului folosit.
Posibilitatea website-urilor de a servi acelasi continut atat dispozitivelor mobile cat si pc-urilor este foarte importanta in ochii companiei Google, ceea ce face din tehnica responsive web design un aliat de nadejde si din punct de vedere al promovarii seo.
Avand in vedere ca numarul de utilizatori ai telefoanelor mobile si tabletelor este in continuare intr-o puternica ascensiune, devine din ce in ce mai important pentru detinatorii unui website sa ofere vizitatorilor o experienta mobila cat mai placuta. Este si normal ca un web design sa aibe succes daca ofera utilizatorilor ceea ce ei au nevoie, iar acestia isi doresc din ce in ce mai mult o experienta mobila usoara, site-uri intuitive si usor de navigat.
Dezvoltand un website cu tehnica responsive web design, putem multimi vizitatorii indiferent de locul de unde acestia vizualizeaza website-ul si de ce dispozitiv folosesc. Viitorul acestei tehnici este destul de clar si dupa cum multi au prevestit, anul 2013 este cel in care metoda reponsive web design ia avant cu adevarat. Pentru o firma de web design este vital sa ramana in pas tu tehnologia, iar daca isi doreste sa aibe succes, cu siguranta va adopta aceasta metoda pentru a imbunatati experienta utilizatorilor.