Gradinile noastre sunt pline de istorie, iar fiecare floare are o poveste ce contribuie la intreaga poveste a omenirii. Florile sunt tesute in materialele religiei, mitologiei si a folclorului fiecarei tari si generatii.
Oamenii le-au pictat pe anticii pereti ai pesterilor si le-au glorificat in mituri. Inca din cele mai vechi zile ale omenirii, florile au servit ca inspiratie pentru poeti si pictori. De asemenea, multe flori au fost folosite ca medicament sau aliment.
Florile au fost folosite chiar si in heraldica si ca simboluri, reprezentand multe si diferite idealuri religioase si politice.
De asemenea, folosim florile pentru a ne exprima sentimentele si pentru a ne perfectiona diversele festivitati. Suntem recunoscatori pentru faptul ca florile ne umplu lumea si au luat dimensiuni grandioase pe parcursul istoriei lor.
Florile ne farmeca pe toti, aducandu-ne frumusete si mireasma. Ne lumineaza vietile si ne cutremura simturile. Din acest motiv, de mii de ani, cadourile din flori au fost folosite drept cai pentru a ne comunica sentimentele in diferite circumstante, de la nunti pana la inmormantari. Frumusetea fizica a aranjamentelor florale poate comunica vizual emotii si sentimente precum dragoste, afectiune, confort, compasiune sau felicitari, in functie de situatie. Insa, ceea ce multi oameni nu pricep este ca aranjamentele florale, de multe ori, au un inteles mult mai adanc, simbolic.
Istoricii nu sunt siguri exact cand a inceput sa se dezvolte traditia simbolismului floral, desi exista dovezi care sugereaza faptul ca diferite civizilizatii din intreaga lume au creat deseori sisteme simbolice bazate pe flori gasite in imprejurimi (speciile de flori difera in functie de zona in care locuiau).
Antropologii au gasit creatii ale oamenilor antici din civilizatiile grecesti, romane si chineze care demonstreaza sisteme de simbolism floral destul de avansate.
In Vest, perioada de prosperitate a simbolismului floral a fost era Victoriana. In secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea faptul de a-ti exprima sentimentele in mod direct era privit ca fiind inadecvat. Pentru a tine pasul cu formalitatile si ceremoniile populare la acea vreme, oamenii au dezvoltat un sistem complex de simbolism floral. Acest lucru a permis cuplurilor sa-si transmita mesaje reciproc intr-o maniera discreta. Desi aceste traditii au mai disparut de-a lungul timpului, foarte multe dintre simbolurile florale din prezent dateaza din era Victoriana.
Cel mai probabil, toata lumea stie deja despre anumite simboluri florale de baza, intalnite destul de des. Un exemplu foarte cunoscut este traditia de a oferi cadou persoanei iubite trandafiri, despre care se spune ca simbolizeaza iubirea romantica. Insa aceasta semnificatie abia atinge partea de suprafata a simbolismului floral. Iata cateva din cele mai importante simboluri florale si semnificatia lor:
Azalee – pasiune;
Gypsophila – inocenta, puritate;
Clopotei – recunostinta;
Cala – frumusete extraordinara;
Crizantema – gratitudine pentru prietenie;
Narcisa – dragoste neimpartasita, blandete;
Dalie – eleganta si demnitate;
Forsithya (ploaia de aur) – anticipare;
Muscata – solicitarea unei intalniri;
Caprifoi (Mana Maicii Domnului) – te iubesc!;
Iris – speranta;
Iasomie – senzualitate;
Levantica – devotament;
Magnolie – perseverenta, demnitate pe timp de necaz;
Orhidee – frumusete rafinata, farmec, consideratie;
Brumarele – intelegere, solidaritate;
Rododendron – pericol, avertizare;
Floarea-soarelui – adoratie;
Lalea – declaratie pasionala de dragoste;
Violeta – modestitate, virtute;
Glicina – intampinare, ospitalitate;
Carciumarese – ganduri calde catre un prieten absent sau indepartat.
Toate acestea par multe si greu de retinut? Ei, bine, credeti sau nu, in era Victoriana, simbolismul floral era aproape la fel de complex ca o limba straina. Pe baza unei traditii antice din Turcia, victorienii au dezvoltat un sistem complex de comunicare codata utilizand flori.
Fiecare culoare si varietate a vreunei specii de floare avea deseori semnificatii diferite, iar fiecare semnificatie exacta a unei flori se putea schimba in diferite circumstante sociale. Au existat chiar si carti care cuprindeau semnificatiile tuturor florilor, carti deseori citite de tinerii indragostiti cu scopul de a intelege mesajul secret al aranjamentelor florale.
In prezent, majoritatea oamenilor nu mai acorda importanta simbolismului floral asa cum o facea odinioara. In schimb, aranjamentele si buchetele de flori sunt insotite de felicitari scrise, pentru a trimite astfel mesajele, iar florile sunt alese pentru impactul vizual si nu pentru semnificatia lor.