Iaurtul este un produs lactat cu o reala valoare nutritiva, este placut atat papilelor noastre gustative cat si sistemului nostru digestiv. In iaurt, se gasesc proteine concentrate, glucide, minerale (calciu, fosofor, potasiu) si complexul de vitamine B, A si D.
Pe piata exista diverse sortimente de iaurt, integrale sau cu continut redus de grasime, cu cereale fructe etc. Indiferent de sortimentul ales, iaurtul constituie o importanta sursa de calciu si sunt in acelaşi timp bogate in proteine lactate ce au ca impact un triplul efect: muschi vigurosi, oase rezistente si un corp puternic.
Consumul de iaurt ajuta in prevenirea unor afectiuni cum sunt: varicela, problemele intestinale sau de anxietate, artrita, impotenta, bolile de piele sau insomnia. Iaurtul si-a gasit insa si o aplicatie recenta in scaderea cantitatii de colesterol din sange.
Iaurtul si infecţiile digestive
Efectul curativ, dar si preventiv asupra infecţiilor digestive face parte din aura benefica care i s-a atribuit in mare parte de-a lungul istoriei si este unul dintre beneficiile cele mai cunoscute ale iaurtului.
Bacteriile lactice continute de iaurt sunt benefice si echilibreaza flora intestinala. Lactobacilii, care produc acidul lactic, micsoreaza pH-ul in intestin marind solubilitatea si absorbtia calciului si a celorlalte minerale.
Digestia lactozei – zaharul aflat in mod natural in lapte – este facilitata de fermentii activi vii continuti in iaurt. Astfel, acesti fermenti fac ca beneficiile laptelui sa fie usor accesibile chiar si pentru persoanele cu sensibilitate la lactoza.
Absortia iaurtului este favorizata de textura sa: el este mai gros decat laptele, si de aceea parcurge mai lent sistemul digestiv, ceea ce permite enzimei lactaze sa descompuna mai eficace lactoza.
Iaurtul si sistemul imunitar
Studiile si experimentele efectuate pana in prezent demonstreaza ca fermentii lactici vii produc o crestere a raspunsului imunitar, stimuland productia de interferon, alte substante citochine, substante care apar in celule in cursul unei infectii, si a caror functie inhiba dezvoltarea agentilor patogeni.
Iaurtul si sanatatea oaselor
Este important de stiut ca iaurtul are o concentratie de calciu mai mare decat laptele, astfel un iaurt pe zi acopera mai mult decat a treia parte din necesitatile de calciu ale unei femei adulte.
Iaurtul slabeste!
Expertii in nutritie au sustinut mult timp ca, produsele lactate alimentele bogate in calciu ajuta in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, prevenind astfel osteoporoza. Studiile au demonstrat ca, consumul de produse lactate, sarace in grasimi, incurajeaza pierderea in greutate. Un studiu publicat acum cativa ani in Jurnalul International al Obezitatii a avut in vedere adultii obezi, care reduceau continutul caloric al alimentatiei cu 500 de calorii pe zi in timp ce consumau trei portii de iaurt (cu putine grasimi) pe zi. S-a descoperit ca acestia au reusit sa reduca surplusul de grasimi, in special in jurul taliei, mentinandu-si, in acelasi timp, masa musculara. Consumand cate trei iaurturi zilnic, participantii la studiu au reusit sa reduca cu 22% mai mult din greutatea corporala, 61% mai mult din masa de tesut adipos a corpului, iar 81% dintre adulti au obtinut un stomac plat, in compartie cu alt grup de participanti care au consumat in medie doar un iaurt pe zi. Consumul de probiotice s-a dovedit a avea un rol important si in mentinerea unei siluete frumoase si zvelte prin modul de actiune asupra controlarii apetitului. Renuntarea la alimentele nesanatoase si adoptarea unui mod de alimentatie corect impreuna cu aportul de probiotice actioneaza in sensul scaderii greutatii corporale, reducand absorbtia glucozei in intestin si imbunatatind viteza de metabolizare a acesteia; rezultatul este cel scontat: scade cantitatea de grasimi din depozite.
Datorita acestor beneficii iaurtul este considerat un aliment complet si care trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Iaurtul este, fara indoiala, un aliment sanatos, de beneficiile caruia puteti profita, integrandu-l in alimentatia dumneavoastra zilnica.
Vizitati-ne pe GhidDeSanatate.wordpress.com pentru mai multe articole si sfaturi despre nutritie si diete, sanatate, medicina si stil de viata.