Certificatele energetice au devenit un act obligatoriu pentru cei care doresc sa vanda sau sa inchirieze un imboil. Exceptie fac lacasurile de cult si cladirile cu valoare istorica.
Avem avantaje prin introducerea certificatului energetic?
Da, putem spune ca certificatele energetice sunt folositoare pentru potentialii cumparatori sau chiriasi. Asta deoarece persoana care urmeaza sa cumpere o locuinta are dreptul sa stie performanta energetica al imobilului.
Problema apare insa atunci cand aceste certificate energetice sunt facute necorespunzator. Ca si in majoritatea domeniilor de activitate din Romania, si aici exista niste usi ascunse. Adica sunt anumiti auditori energetici care elibereaza certificate de performanta energetica fara a analiza prea bine imobilul. Sunt astfel de firme neserioase, care in colaborare cu proprietarul imobilului ajung sa elibereze certificate energetice care dau informatii false. Adica unii auditori pot incadra un apartament/casa in categoria B sau chiar A, cand de fapt imobilul se incadreaza in categoria energetica C sau D. De altfel, sunt anumiti auditori energetici care elibereaza acest certificat fara ca macar sa analizeze apartamentul, facand certificatul doar dupa o discutie telefonica in care I se adreseaza proprietarului cateva intrebari. Sunt si acei auditori energetici care accepta bani pentru a oferi proprietarului de apartament o clasa energetica mai buna. De acesti auditori trebuie sa ne ferim!
Certificatul energetic al imobilelor ne informeaza cam in acelasi fel cum o fac certificatele energetice ale electrocasnicelor. Acestea au un grad de eficienta catalogat pe o scala de la A la G, unde A reprezinta eficienta energetica, iar G inseamna de fapt ca imobilul are o performanta energetica foarte slaba. Astfel, faptul ca sunt obligatorii ne ofera si avantaje.
Cu toate acestea, multi proprietari care au apartamente sau case de vanzare sustin ca certificatul energetic este doar un document nefolositor, o taxa in plus pe care trebuie sa o plateasca. Insa adevarul este ca aceste certificate energetice chiar sunt folositoare potentialilor persoane care vor sa cumpere case, apartamente sau vor sa inchirieze… si mai bine de atat, acestia pot negocia pretul imobilului pe baza faptului ca are o clasa energetica slaba.
Exista anumite firme care cer in expres un audit energetic in vederea depistarii scurgerilor de energie si de caldura. Astfel, pe multi dintre noi, auditele energetice ne ajuta sa imbunatatim eprformanta energetica a imobilului si sa consumam mai putin curent electric pe termen lung.
Certificatele energetice sunt folositoare si este bine sa fie facute pentru fiecare apartament in parte, nu pentru tot blocul. Adica vecinul de la etajul 1 s-ar putea sa aiba o clasa energetica mai buna decat vecinul care sta la etajul 4 si are camere pe colt.
Costurile unui certificat energetic variaza in functie de dimensiunea imobilului si de auditori, insa acestea se invart intre 200 si 1500 RON. Aceste preturi variaza si in functie de oras, cu alte cuvinte, un audit energetic in Bucuresti este mai scump decat in provincie.