Jocul Kendama este un joc japonez vechi de 300 de ani, care insa in ultimii ani si-a castigat o popularitate din ce in ce mai mare in toata lumea, mai ales in Romania.
Jucaria este, de obicei, din lemn, si este formata dintr-un maner pe care este atasat o tepusa, 3 cupe si o minge legata cu o sfoara, iar scopul jocului este sa plasezi mingea in cat mai multe cupe (cupele fiind de marimi diferite) si in tepusa, in cat mai multe feluri, ceea ce va duce la un punctaj mai mare.
Acest joc este de atentie si coordonare, fiind destul de dificil sa controlezi mingea din lemn; insa, daca exersezi indeajuns, vei reusi sa faci miscari din ce in ce mai complicate si dificile.
Kendama ajuta foarte mult la dezvoltarea reflexelor, la imbunatatirea coordonarii ochi-mana, la imbunatatirea echilibrului si la o mai buna indemanare; pe langa toate astea, te va ajuta sa iti descotorosesti copilul de calculator sau telefon.
In Romania, Kendama a aparut in anul 2008, iar de atunci, incet dar sigur, si-a castigat popularitatea. Acum apar din ce in ce mai multe competitii si concursuri de Kendama, iar lumea nu ezita sa participe.
In vara acestui an, doua dintre celebritatile de la noi din tara, pasionate de acest joc, au organizat si jurizat, la Constanta, un concurs de kendama; s-au inscris peste 600 de participanti, iar premiile au fost 10 jucarii kendama cu semnatura celor doi.
In capitala s-a raspandit cel mai repede acest joc, unde se afla si cel mai bun jucator din tara, Costin Ionut Dongo, insa in Iasi se afla cei mai multi jucatori din tara, iar Robert Olariu este cel care doreste crearea unei comunitati Kendama. Alte competitii au mai avut loc si la Cluj, organizate de Palas si Kendama Europe. Cei mai multi dintre participanti prefera Kendama USA, Krom Kendama si Bull Kendama.
Kendama este un joc placut si interesant, care iti dezvolta anumite abilitati, iar faptul ca apar competitii si concursuri este un lucru foarte bun.