Manastirea Bistrita – loc de pelerinaj pentru crestini

2 minutes, 35 seconds Read

Tara noastra este impanzita de numeroase lacasuri de cult, multe din ele construite inca de acum sute de ani, martore pentru episoade sangeroase din istorie, dar si pentru credinta pe care si-au pastrat-o romanii ani de-a randul, indiferent de cat de grele au fost vremurile prin care au trecut.

Una dintre cele mai cunoscute manastiri din tara noastra este manastirea Bistrita. Este situata in judetul Valcea, in comuna Costesti, la nu mai mult de 12 km de localitatea Horezu.

Manastirea Bistrita dateaza inca din anul 1494, intr-un document care i-a apartinut lui Vlad Calugarul. Din data de 16 martie a acestui an, manastirea a trecut prin mai multe perioade, cand a fost fie demolata, fie desfiintata. Luptele purtate de romani s-au rasfrant si asupra celor sfinte, insa acestea nu au stirbit cu nimic din credinta crestinilor, ba poate chiar i-a determinat de fiecare data sa lupte mai mult pentru reconsolidarea manastirii. Poate ca o influenta mare a avut-o si faptul ca manastirii i-au fost donate moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, despre care se spune ca a reusit sa indeparteze epidemia de ciuma din 1763, din Bucuresti. Tot manastirii Bistrita, domnitorul Constantin Brancoveanu i-a donat icoana Sfintei Ana, facatoare de minuni.

Aceasta manastire nu este recunoscuta numai pentru moaste si icoana, facatoare de minuni, ci si pentru valoarea ei strict culturala. Biserica detina o biblioteca proprie, unde sunt pastrate carti foarte valoroase din punct de vedere istoric. De fapt, in acesta manastire a fost tiparita prima carte scrisa in limba romana. Dupa ea au urmat si altele, iar in vistieria bibliotecii se gasesc si documente oficiale romanesti, datand de sute de ani. Despre valoare istorica a cartilor si documentelor acestora vorbeste si Alexandru Odobescu, cand spunea: “Prin unele din aceste manastiri si mai ales in Bistrita si in Cozia, am gasit, intre altele, si cateva carti care nefiind de trebuinta seviciului bisericesc, stau aruncate in neingrijire si amenintand a se perde. Aceste carti insa, manuscripte si tiparite sunt de o importante mare pentru limba noastra si cea slavona, precum arta tipografiei in tara la noi: sunt rare si care lipsesc din Biblioteca Nationala.”

Vezi si:  SriLanka Airlines se alatura Aliantei OneWorld

Manastirea Bistrita nu a fost functionat doar ca manastire. De-a lungul timpului, a fost de mai multe ori scoala, cel mai adesea scoala de fete, dar si scoala pentru invatatorii de scolii primare. In timpul comunismului, manastirea Bistrita a fost si spital pentru copii cu dizabilitati si chiar atelier de covoare. Din anul 1984, datorita episcopului din judetul Valcea, biserica a inceput sa fie restaurata, episcopul folosindu-se de pretextul de a construi un muzeu tipografic.

In zilele noastre, manastirea a fost reablilitata complet, este si functionala, aici viata monahala fiind reinviata cu ajutorul a catorva maicute si a maicutei starete. Daca vrei sa ajungi aici, te poti caza chiar la una din chiliile manastirii. Daca vrei sa stai mai departe, poti obtine un loc de cazare la o pensiune in Horezu. Tot ce ai de facut este sa cauti pe internet pensiune Horezu si vor fi afisate instantaneu zeci de rezultate din care vei putea alege pentru o excursie sau un concendiu in armonie cu linistea, natura, religiozitatea si cultura romaneasca straveche.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.