Manastirea Horezu, din judetul Valcea, a fost construita intre anii 1690 si 1693. Este una dintre cele mai importante ctitorii a domnitorului Constantin Brancoveanu. Domnia acestuia in Tara Romaneasca a fost din 1688 pana in 1714.
Manastirea a fost construita sub atenta supraveghere a lui Parvu Cantacuzino, care a fost, de altfel verisor cu domnitorul. Dupa moartea lui Parvu Cantacuzino, locul i-a fost luat de Cernica Stirbei, mare dregator domnesc, om care avea responsabilitatea ordinii la curtea domneasca si paza averii domnitorului si a boierilor.
Manastirea a luat numele satului langa care a fost construita, care pe vremea aceea se numea Hurezi. Astazi, este teritoriul actualului oras Horezu. Numele vine de la specia de pasari care se gasesc in aceasta zona.
Legenda spune ca lucratorii erau nevoiti sa construiasca manastirea pe timpul noptii, doarece pe timpul zilei amenintarea turcilor era mult prea mare. In felul acesta constructia a putut fi finalizata fara probleme si ramane pana in zilele noastre una dintre cele mai frumoase si impresionante lacasuri de cult din tara. Aceasta impresioneaza prin stilul de arta brancoveneasca, distinsa prin linii specifice si culori armonios imbinante.
Pe peretii bisericii se regasesc o multime de sfinti, printre care cei care se remarca destul de usor sunt Sfintii Imparati Constantin si Elena, de altfel si hramul bisericii stand sub protectia acelorasi nume. Sunt reprezentate iconografic aici scene din vechiul Testament, fragmente din sinoadele ecumenice, ornamentatii florale, totul fiind o imagine potrivita si placuta vederii inca de cand faci primul pas spre intrarea in manastire. Zugravii ai caror nume merita mentionat sunt Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim.
Pentru ca hramul manastirii este cel al sfintilor Constantin si Elena, in biserica exista si reprezentari laice a vietii imparatului Constantin cel mare, in care evidentiata lupta acestuia pentru salvarea crestinismului.
Prin constructia acestei manastiri, Constantin Brancoveanu reuseste sa isi implineasca unul din marile lui framantari, ce sta si acum inscriptionata deasupra usii bisericii “Nu voi intra in salasul casei mele, nu ma voi sui pe asternetul patului de odihna, nu voi da somn ochilor mei si pleoapelor mele dormitoare si repaos tamplelor mele, pana nu voi afla loc Domnului si salas Dumnezeului lui Iacob.
In zilele noastre manastirea este un important obiectiv turistic din zona Horezu, vizitat anual de sute de turisti, iar in acelasi timp este un loc potrivit pentru cei care isi doresc sa gaseasca o oaza de liniste, un loc mai aproape de Dumnezeu si in acelasi timp mai aproape si de natura, unde sa gaseasca calm si pace.
Intr-una din chiliile manastirii Horezu a fost cazat chiar Printul Charles al Marii Britanii. Daca nu doriti sa va cazati intr-una din chilii, puteti opta pentru cazare in Horezu. Pensiunile sunt destul de numeroase si la preturi avantajoase. Ca sa aflii cateva oferte poti sa cauti chiar acum pensiune Horezu sau cazare Horezu, sa compari ofertele si sa vezi care este cea mai potrivita in functie de ceea ce iti doresti.