nutritie

Nutritie echilibrata – pentru sanatate in farfurie

2 minutes, 39 seconds Read

nutritieStresul, traficul infernal din aglomeratiile urbane, alimentatia de tip „fast-food” sunt elemente din viata noastra care ne pot dezechilibra hormonal, care ne afecteaza sanatatea. Incercam diete recomandate de „prieteni”, cautam pe site-uri neverificate si riscam sa ne facem mai mult rau decat bine. Si atunci, care e solutia? Nu stiu sa va spun ce fac romanii din alte orase sau unde ar trebui sa se duca, dar eu am descoperit recent un loc care chiar m-a ajutat.

ALIMENTATIA DEZORGANIZATA – Un rau mai rau decat credeai

Conform studiilor medicale recente, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială. De cele mai multe ori aceasta este descoperită în urma unor controale medicale. De aceea, primul pas este testarea pacientilor si oferirea de consiliere personalizata. In plus, atunci cand vorbim de nutritie specializata, e important sa consultam specialisti acreditati in domeniu si care ofera si servicii conexe in materie de sanatate.

Ca si idee, tensiunea arterială ridicată, numită şi hipertensiune arterială, este o boală cronică de multe ori asimptomatică şi este caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, ceea ce înseamnă că inima face eforturi să pompeze într-un ritm mai rapid pentru a împinge sângele prin vasele sanguine.

Atunci când se măsoară tensiunea arterială, aparatul indică două valori. Prima se referă la presiunea arterială sistolică (presiunea exercitată asupra vaselor sanguine la fiecare bătaie a inimii), iar a doua se referă la presiunea arterială diastolică (cea mai mică presiune exercitată asupra vaselor sau arterelor atunci când inima se relaxează între două bătăi).

Tensiunea diastolică mărită apare de regulă când în organism există diverse afecţiuni la nivelul arterelor, al inimii, al rinichilor sau al sistemului endocrin. Când tensiunea diastolică este mare, vasele de sânge nu reuşesc să se relaxeze între două contracţii (bătăi) ale inimii.

Vezi si:  Sanatatea inainte de toate cu Farmacia Aldedra

În general, tensiunea arterială mărită nu se manifestă prin simptome care să avertizeze pacientul, ci este descoperită în cadrul controlului medical. Există, totuşi, câteva semnale care ar putea atrage atenţia asupra modificărilor suferite de organism.

Intre alimentatie si sange exista o legatura puternica

Există câţiva factori de risc ce pot duce la tensiune diastolică mare. În principal este vorba despre un stil de viaţă nesănătos, o alimentaţie defectuoasă ori anumite afecţiuni cornice. De ce creşte tensiuneă diastolică? Motive pot fi multe, însă de obicei vârsta, istoricul familiei, sedentarismul, obezitatea, rasa, stresul, consumul excesiv de sare, fumatul, consumul mare de alcool sau lipsa potasiului şi a vitaminei D influenţează în mod serios creşterea tensiunii diastolice. De aceea medicii nutritionisti recomanda mai putine alimente prajite si mai mult fierte sau gatite la aburi.

Atunci când tensiunea arterială diastolică este mare, pot apărea diverse complicaţii. Dintre acestea, cele mai grave sunt complicaţiile neurologice (la nivelul sistemului nervos central) care pot provoca anevrism, hemoragie cerebrală.

Complicaţiile la nivelul inimii sau al vaselor de sânge pot duce la apariţia insuficienţei ventriculare stângă şi, implicit, posibil edem pulmonar acut. Anevrismul este întotdeauna periculos şi poate avea urmări fatale într-un timp foarte scurt.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.