Orele suplimentare de meditatii: argumente pro si contra

author
3 minutes, 12 seconds Read

Haosul din invatamantul de stat romanesc a produs o bulversare generala, atat in randul elevilor si al parintilor, dar si al profesorilor. Schimbarile dese ale metodologiilor de organizare si desfasurare a examenelor nationale, dar si ale programelor scolare par sa clatine din temelii un sistem si asa ruinat de lipsa de resurse si conditii civilizate de invatare.

Mai mult, accesul tot mai facil la resursele tehnologice si la mijloacele de comunicare si informare in masa se pare nu a produs rezultatele scontate. Sa fie oare sedintele de meditatii la matematica, cat si cele de meditatii la limba romana “remediul” salvator pentru pregatire in extremis si reusita la evaluarile nationale?

Elevii nu par a exploata noile surse si mijloace de invatare pentru a asimila mai usor noua materie. Contrar asteptarilor insa, orele de pregatire suplimentara au devenit o adevarata “moda” in randul copiilor de varsta scolara si al adultilor

Astfel, tot mai mult parinti, preocupati mai mult de grijile si programul foarte aglomerat de la locul de munca prefera, potrivit specialistilor, sa scape de grija temelor, lansand in sarcina profesorilor care le pregatesc copiii aceasta aparent “ingrata” misiune.

Meditatii matematica si meditatii limba romana: o adevarata valva in randul elevilor

Lipsa de timp pare sa isi puna amprenta asupra posibilitatii cadrului didactic de a parcurge pe indelete materia prevazuta in programa scolara. Prin urmare, elevii raman cu anumite lacune care, corroborate cu lipsa lor de pregatire continua, se transforma intr-o adevarata provocare in prag de examen la final de ciclu de studiu.

Vezi si:  Tot mai multi elevi au nevoie de meditatii la romana pentru a trece bacalaureatul

Fara doar si poate, a face meditatii la matematica in Bucuresti sau meditatii la limba romana este, de ani buni, un veritabil trend pentru scolarii din invatamantul gimnazial si liceal. La succesul pe care orele de meditatii l-au capatat concura nu doar atitudinea pasiva a parintelui de a-si indruma, indeaproape, odrasla. De cele mai multe ori chiar tineri insisi solicita aceste ore suplimentare pe pricipiul: “Toata clasa face meditatie, vreau si eu”.

Mana cereasca sau un rau necesar?

De-a lungul anului, in mass-media, cat si in randul expertilor in educatie, s-au conturat doua curente de opinie, mai ales in Bucuresti, unul favorabil orelor de meditatii la romana dar si la matematica, considerate discipline fundamentale, iar celalalt total impotriva acestei practici.

Cei care sustin orele de meditatii merg pe premiza ca, oricat de bine pregatit ar fi profesorul de la clasa si oricat de mult s-ar lucra, unii elevi nu au inclinatii speciale spre o anumita materie sau pot intampina unele dificultati de invatare. Asadar, orele suplimentare i-ar putea sa inteleaga mai bine unele notiuni sis a recupereze decalajul fata de colegii sai mai buni.

Exista si contrariul, in sensul ca un elev poate face meditatii de placere, pentru a performa la o anumita materie si pentru a se pregati pentru diverse concursuri scolare.

In al treilea rand, se pare ca programa de admitere la unele facultati nu se pliaza perfect pe cea de liceu. Deci, in conditiile in care predarea la clasa se face la nivel mediu, tinerii care vor sa se specializeze trebuie sa depuna o doza de efort pentru a deveni meritosi absolventi au unei institutii de invatamant superior.

Vezi si:  Table scolare - sprijin in invatare

Opozantii pregatirii suplimentare mizeaza, la randul lor, pe faptul ca scoala ar trebui sa ofere elevilor sai continutul informational suficient pentru a obtine performante notabile la examene, admitere si la locul de munca. De aceea, acestia nu vad utilitatea sedintelor de meditatii la matematica sau la limba romana, considerandu-le, in plus, destul de costisitoare. Dar nu intotdeauna, aceasta regula este perfect valabila. Unii profesori sunt dedicati si isi fac meseria cu mult profesionalism!


Concluzionand, indiferent de parerile multora, se poate aprecia, pe buna dreptate, ca munca suplimentara continua si parcurgerea temeinica a materiei poate asigura succesul tanarului in toate etapele procesului dezvoltarii sale pe plan educational, profesional si psihologic.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.