panourilesolare-cesuntsicumfunctioneaza

Panourile solare – ce sunt si cum functioneaza

2 minutes, 39 seconds Read

panourilesolare-cesuntsicumfunctioneazaDin ce in ce mai multi oameni opteaza pentru folosirea energiei verzi prin intermediul unor panouri solare de buna calitate. Motivul? Economii semnificative la facturile de energie si protejarea si conservarea mediului inconjurator.

O sursa de energie alternativa ideala pentru persoanele care cauta un consum optimizat, panourile solare  reprezinta solutia prezentului, nu numai a viitorului, fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru producerea energiei electrice in propria gospodarie. Spre deosebire de alte surse folosite la producerea curentului si a caldurii, energia solara este inepuizabila, gratuita, regenerabila si nepoluanta.

Ce sunt panourile solare si care sunt principalele tipuri pentru care pot opta consumatorii?

Panourile solare sunt dispozitive care folosesc energia solara pentru a produce alte resurse de energie. Aceste panouri sunt fabricate din materiale speciale, care absorb lumina si caldura soarelui prin celulele care intra in componenta lor, eliberandu-le sub forma de energie termica.

Exista doua tipuri principale de panouri solare, in functie de scopul pentru care au fost create:

  • panouri solare termice, care folosesc energia solara pentru apa calda menajera si caldura pentru casa;
  • panouri solare fotovoltaice, care convertesc energia solara in electricitate.

Panourile solare termice se impart, la randul lor, in doua mari categorii:

  • panouri solare termice plane, care utilizeaza placi de cupru pentru a absorbi energia solara;
  • panouri solare termice cu tuburi vidate, care au un grad de absorbtie mai mare a energiei solare.

Cum functioneaza panourile solare?

Panourile solare au un principiu de functionare simplu de inteles, indiferent de tipul lor – termice sau fotovoltaice.

Panourile solare termice – principiu de functionare

Vezi si:  Cum sa cumperi un brad de Craciun

Panourile solare termice folosesc caldura soarelui pentru a incalzi apa calda menajera. Apa calda se va obtine prin incalzirea agentului termic din interiorul instalatiei. Randamentul acestor panouri solare este ridicat si, de regula, ele se instaleaza pe acoperisul casei. Locul in care sunt instalate trebuie sa permita colectarea caldurii de la soare, pe care panourile o folosesc pentru incalzirea agentul termic inmagazinat in cilindrul de apa.

Panourile solare termice pot fi folosite in tandem cu un boiler clasic pentru a incalzi apa la temperaturi ridicate. In functie de sistemul de circulare a apei, se disting panourile solare cu sistem de circulare direct, in care apa circula si este incalzita de soare in colector, pentru a fi depozitata in bazin si trimisa catre boiler sau consumata direct. De asemenea, exista si panourile solare cu sistem inchis sau cu sistem de circulare indirect, cu sistem de circulare activ sau pasiv, toate fiind eficiente in a incalzi apa menajera.

Panourile solare fotovoltaice – principiu de functionare

Panourile solare fotovoltaice sunt formate din celule fotovoltaice care transforma lumina solara in energie electrica. Lumina absorbita se transforma in energie, acest proces avand la baza mai multe mecanisme, printre care efectul fotoelectric intern si efectul fotovoltaic, ambele fiind produse in materiale semiconductoare.

Celulele fotovoltaice sunt principalele elemente care formeaza un panou fotovoltaic. In functie de grosimea stratului semiconductor, acestea sunt de mai multe feluri. Panourile solare fotovoltaice disponibile pe piata pot fi prevazute cu celule monocristaline, policristaline, amorfe sau cu strat subtire.

Pentru ca energia solara este o resursa inepuizabila, specialistii recomanda consumatorilor montarea panourilor solare, pentru a reduce in mod semnificativ costurile cu energia electrica, dar si pentru a contribui la protejarea mediului inconjurator.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.