primul-ajutor-in-cazul-unui-atac-de-cord

Primul ajutor in cazul unui atac de cord

3
2 minutes, 5 seconds Read

primul-ajutor-in-cazul-unui-atac-de-cordAtacul de cord, infarctul si alte boli de inima sant cele mai des intalnite si prezinta un risc sporit de deces. Medicii avertizeaza ca pacientul are sansa de 3 ori mai mare sa ramana in viata daca in cel mult o ora dupa atac va primi primul ajutor.

Iata de ce, este bine sa cunoastem care sunt simptomele infarctului si ale atacului de cord, dar si regulile de acordare a primului ajutor. Manevrele corecte in aceste cazuri pot salva viata unui om bolnav!

Simptomele unui atac de cord sunt:

Primul ajutor in cazul unui atac de cord

Daca pacientul mai este in stare constienta:

  • Usuratii orice greutatea de pe inima, faceti in asa fel ca pacientul sa se simta confortabil, asezati-l pe o canapea astfel incat capul si umerii sa fie bine sprijiniti, iar genunchii sa fie indoiti. Desfaceti-i haina la gat, piept si talie.
  • Sunati de urgenta la 112, iar pana atunci, nu permiteti ca in prejma pacientului sa se adune multa lume pentru a nu-l agita si mai mult.
  • Daca pacientul ia pastile pentru stenocardie, ajutati-l sa le bea. Vorbiti cu el si linistiti-l. Una din simptomele atacului de cord este frica mare si simtul fatalitatii. Nu-l lasati pe pacient sa simta asest lucru.
  • Pana la sosirea medicului ambulantei, ii puteti da pacientului o pastila de aspirina doza 300 mg. Medicamentul nu trebuie inghitit, ci masticat pentru ca acesta mai usor si mai rapid sa-si faca efectul. Aspirina ajuta la descompunerea cheagurilor de sange si astfel muschii nu sant afectati in timpul stopului cardiac.
  • Verificati permanenti starea pacientului, masurati-i pulsul, retineti modul in care respira pentru toate acestea il vor ajuta pe medic sa-si faca concluzii.
Vezi si:  Cea mai buna metoda de a te lasa de fumat

Daca pacientul si-a pierdut cunostinta:

  • Eliberati accesul cailor respiratorii, hainele din jurul gatilui, pieptului si taliei. Controlati respiratia, iar daca este necesar, pregatiti-va sa incepeti procedura de respiratie artificiala.
  • Sunati de urgenta la 112
  • Cu mainile intinse, apasati perpendicular pe piept, cam 4-5 cm
  • Nu apasati bolnavul pe coaste, pe partea inferioara a sternului sau pe partea superioara a stomacului
  • Feriti persoana bolnava de aglomeratie si verificati-i permanent pulsul.

Speram ca v-au fost utile aceste informatii si ca in orice situatii de acest gen, veti fi pregatiti sa acordati primul ajutor celui care va avea nevoie.

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.