Sfaturi pentru cei afectati de hemofilie

author
2 minutes, 5 seconds Read

Hemofilia este o boaba parsiva dar una cu care se poate trai, in special daca respecti cateva reguli menite sa ii tina pe cei afectati de aceasta boala departe de necazuri.

Pentru cei care se intreaba ce este hemofilia, fara a intra prea mult in detalii, este de ajuns sa precizam ca este o boala genetica ce impiedica sangele sa se coaguleze normal, astfel ca la bolnavii de hemofilie hemoragiile sunt foarte frecvente.

Exista mai multe tipuri de hemofilie, in functie de gradul si frecventa hemoragiilor. Tipurile cele mai grave duc la hemoragii interne, aproape imposibil de controlat si sesizat, in special in interiorul articulatiilor, fapt care provoaca grave probleme aparatului locomotor.

Boala apare aproape exclusiv la barbati, cazurile de hemofilie la femei fiind rarisime.

Prin natura ei, aceasta boala necesita o serie de masuri de precautie speciale, mai ales pentru cei mici, care sunt mai predispusi la accidentari urmate de hemoragii.

Iata mai jos cateva sfaturi utile pentru parintii ai caror copii sufera de aceasta boala.

– Miscarea nu este interzisa. Un copil bolnav de hemofilie nu trebuie sa stea intr-o vitrina, doar ca trebuie stiut bine ce fel de activitati sunt recomandate si care interzise.

Practicarea unor sporturi mareste gradul de coagulare a sangelui si intareste articulatiile!

Trebuie alese insa acele sporturi ce reprezinta risc minim de hemoragii, de exemplu, pentru adulti: mersul pe jos, tirul, inot, golf, ciclism, jogging.

Pentru copii, cel mai indicat este inotul, deoarece reprezinta cel mai mic risc de aparitie a unor hemoragii, si beneficiaza de asistenta unui instructor ce poate interveni in caz de nevoie.

Vezi si:  Regenerare Gingivala cu Terapie Electromagnetica

Trebuiesc evitate insa acele sporturi cu risc mare de entorse si accidentari: atletism, patinaj, role, baschet, fotbal, lupte etc.

Participarea la petreceri si activitati ale persoanelor afectate de hemofilie. Pentru a evita sentimentul de instrainare si stigmatizare, este important, mai ales pentru copii, sa participe in tabere si la activitati organizate special pentru copiii cu hemofilie.

Pe deoparte se vor lega noi relatii si prietenii, pe de alta va fi o activitate cu risc minim de hemoragii, special organizata in acest sens.

Tot timpul cu ochii pe ei. Copiii bolnavi de hemofilie trebuie supravegheati 24 de ore din 24, cel putin pana la varsta de 10 ani. Sa nu se joace cu obiecte ascutite sau care le-ar putea produce rani urmate de sangerare.

Nu mai vorbim despre obligativitatea luarii in evidentele medicale, imediat ce aceasta boala a fost depistata. Exista medicamente care pot ameliora boala, insa preventia este principala arma impotriva hemofiliei, mai ale la varste fragede.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.