Faptul că Târgu-Mureș este un oraș atractiv pentru turiști nu reprezintă o noutate, însă se poate spune că orașul din centrul țării nu face, încă, parte, din rândul destinațiilor turistice clasice românești. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că mediatizarea obiectivelor turistice mureșene nu este încă la un nivel ce poate să ofere garanția unui sejur de vis pe meleaguri mureșene.
În ciuda mediatizării precare despre care aminteam, Târgu Mureș oferă o sumedenie de posibilități de recreere pentru toți vizitatorii care aleg ca destinație de concediu municipiul reședință de județ. Orașul, având o populație mixtă din punct de vedere etnic, nu mai numeroasă de 125.000 de locuitori, este cunoscut pe plan european datorită Cetății Medievale, care anual readuce în discuție trecutul glorios al mureșenilor ce-au clădit-o în urmă cu mai multe secole (situl arheologic din Cetate este unul masiv și extrem de bogat, specialiștii în arheologie descoperind de curând o temniță, o bucătărie și multe alte vestigii medievale), a Palatului Culturii, a Grădinii Zoologice, una dintre cele mai importante și mai frumoase din România și, nu în ultimul rând, datorită Complexului de Agrement Mureșul, cunoscut pe plan local ca și Weekend, un ștrand dotat cu bazine de diverse dimensiuni, pentru toate categoriile de vârstă, cu un parc de joacă uriaș, terenuri de baschet, fotbal și tenis, terase, cluburi și un vast spațiu verde pentru băi de soare pe timpul sezonului estival.
Nu sunt de neglijat nici muzeele de artă, istorie și etnografie sau expozițiile de fotografie și pictură găzduite de mai multe centre specializate din orasul Târgu Mureș și care atrag nenumărați vizitatori de fiecare dată. Cinematografele Arta și Cinema City (situat în complexul comercial Promenada), atrag și ele mii de cinefili la prezentarea celor mai recente blockbustere, unele chiar în format 3D. Teatrul Național din Târgu-Mureș, prin cele două trupe de actori, Liviu Rebreanu și Tompa Mikloș, alături de Teatrul Ariel și Filarmonica de Stat asigură contuinuitatea spectacolelor culturale (muzicale, de dans, de teatru etc) în oraș aproape pe întreg parcursul unui an calendaristic.
În plus, vizitatorii județului nostru au parte de o rețea rutieră, aviatică și feroviară care facilitează accesul către Târgu Mureș, Sighișoara, Sovata, Reghin, Luduș și Târnăveni, principalele localități mureșene. Drumul European E60 taie județul Mureș și realizează ”unificarea” rutieră a Sighișoarei, Târgu Mureșului și Ludușului. Drumul Național DN15, momentan în reabilitare, face legătura între Târgu-Mureș și Reghin. Trebuie amintită și rețeaua feroviară a județului, Sighișoara fiind un nod feroviar important al țării, pe aici oprind trenuri internaționale, care fac legătura între Austria și Ungaria și capitala țării noastre, București. Trenuri către Constanța și București circulă și de la Târgu Mureș, durata unor astfel de drumuri fiind, însă, ceva mai mare față de cele de la Sighișoara.
Cursele aeriene reprezintă o importantă cale prin care turiștii ajung să viziteze județul Mureș, în special Târgu Mureșul, prin intermediul Aeroportului Internațional Transilvania, aflat în imediata apropiere a orașului, la Vidrasău. Anual, peste 300.000 de persoane decolează sau aterizează la Aeroportul Transilvania, cifră record și care se preconizează că va crește anual, odată cu prezența tot mai intensă a operatorilor aerieni Wizz Air, Tarom și Ryanair la Târgu-Mureș.