In ultimul timp au aparut foarte multe tipuri de furtunuri, ele difera prin materialele din care sunt construite, tipul de insertie pentru rezistenta mai mare, rezistenta la temperaturi si coroziune.
Furtunurile astazi se fabrica pentru un anumit tip de lichid sau gaz, ce trebuie sa circule prin ele si cu rezistenta corespunzatoare mediului de lucru unde va fi utilizat. Astfel putem spune ca orice furtun este special conceput pentru munca unde trebuie utilizat.
Probabil ca nu ne dam seama dar zilnic folosim furtunuri, incepand de la furtunul de gaz de la butelie, pana la furtunul de apa sau combustibil utilizat la autoturisme, toate acestea sunt concepute si produse ca sa fie cat mai eficiente in locul unde sunt utilizate.
Sunt foarte multe companii care produc mai multe tipuri de furtunuri, disponibile in diferite marimi si culori si forme, intre furtunuri exista doar diferente de pret si calitate.
Furtunul de apa este unul dintre cele mai banale furtunuri, poate fi gasit in fiecare casa. In majoritatea cazurilor il utilizam pentru udatul gradinii, de multe ori montat pe un robinet sau la un hidrofor cu care se trage apa dintr-o fantana dar exista si alte furtunuri mai mici la dimensiune ce sunt utilizate pentru a muta vinul dintr-un butoi in altul sau sa traga jos zeama de varza de pe muraturi.
Exista insa furtunuri mai pretentioase utilizate in industrie, prin ele curge apa industriala la presiune sau sub forma de aburi, de aceea rezistenta lor la presiune este data de insertia de textil si rezistenta la temperatura mare.
Furtunurile de aer sunt asemanatoare cu cele de apa, le putem vedea in diverse instalatii sau in industrie utilizate pentru fluxul de aer comprimat.
Unele furtunuri sunt mai speciale, cum sunt furtunurile de gaze. De exemplu furtunul pentru aparatul de sudura, indiferent daca vorbim despre furtunul de oxigen sau furtunul de acetilena, datorita mediului de lucru industrial ele sunt construite in asa fel sa fie rezistente la intemperii si personalizate cu culoare speciala in functie de utilizare.
Furtunul prin care se face transferu de oxigen are culoarea albastra iar furtunul pentru combustibil, in cazul nostru acetilena, este de culoarea rosie. Pentru ca in aceste furtunuri gazele sunt sub presiune, ele sunt intarite cu textil infasurat pentru a conferi furtunului o rezistenta mai buna.
Furtunurile cele mai fine sunt cele utilizate in industria alimentara, ele sunt fabricate din cauciuc fara gust si inodor pentru a nu strica calitatea sucurilor sau a altor bauturi alcoolice sau nealcoolice care trec prin ele.
Probabil cele mai rezistente furtunuri sunt furtunurile pentru mortar sau sablare. Prin aceste furtunuri circula mortar sau nisip la o presiune mare, particulele de nisip si pietre functioneaza ca piatra abraziva pe interiorul furtunurilor, de aceea este foarte important ca acest tip de furtun sa aiba o rezistenta mare la abraziune.