Trucuri de conducere defensiva

2 minutes, 37 seconds Read

Prima data cand am citit despre conducerea defensiva am zis ca aceasta nu este altceva decat conducere cu precautie si atentie, respectand toate regulile de circulatie. La prima vedere diferenta dintre a conduce defensiv si a conduce ofensiv este modul prin care executam manevrele in timpul condusului.

Putem spune ca metoda de conducere agresiva si nervoasa cu frana si accelerare continua este opusul conducerii defensive, este un mod de conducere care se bazeaza foarte mult pe reactiile conducatorului auto si performanta autoturismului. In acest caz orice greseala minora poate avea rezultate nedorite si poate duce la accidente grave.

Conducerea defensiva a autoturismelor are ca si scop reducerea accidentelor de circulatie si evitarea situatiilor periculoase prin atentie continua.  In manualul de conducere preventiva putem observa ca o mare parte a regulilor de circulatie au rolul de prevenire a accidentelor, si acestea sunt valabile si in cazul conducerii defensive.

Pentru o siguranta mai mare a circulatiei este foarte important ca din cand in cand sa recitim si sa ne reimprospatam in minte aceste reguli de circulatie si sa completam cu alte trucuri de conducere. O sa prezint cateva trucuri si tehnici principale din categoria condusului defensiv care ne vor ajuta sa conducem cu mai multa siguranta.

  • Prima regula ca autoturismul sa functioneze impecabil, fara probleme, este sa nu pornim la drum cu un autoturism care are probleme de functionare.
  • Curatarea oglinzilor retrovizoare, a geamurilor si a lampilor de semnalizare desi par lucruri banale, totusi asigura o vizibilitate mai buna si astfel imbunatateste condusul.
  • In timpul condusului intotdeauna sa pastram distanta de siguranta de 2-3 masini, pentru a pastra timp suficient de reactie in cazul unei frane rapide.
  • Sa fim constienti la traficul din jurul nostru, indiferent daca masina care circula pe langa noi este pe la spatele nostru sau in lateral, este foarte important sa ne asiguram tot timpul ca vehicolul este acolo si nu urmareste sa intre intr-o manevra care ne-ar putea deranja.
  • Pastreaza limita de viteza legala si alege corect banda de circulatie in conformitate cu viteza autovehicolului.
  • Alegeti o metoda de conducere pasiva, evitati frana si accelerarea brusca, astfel nu numai ca veti fi predictibili in conducere dar veti economisi bani prin reducerea consumului.
  • In cazul in care intampinati dificultati datorita fenomenelor meteorologice nefavorabile, zapada sau ceata abundenta, este important sa circulati pregatiti pentru astfel de situatii. Cauciucurile de iarna sunt obligatorii pentru a circula in siguranta pe zapada.
  • In cazul in care intalnim ceata densa, este important sa utilizam proiectorul de ceata care poate imbunatati vizibilitatea carosabilului. Proiectorul de ceata nu poate fi utilizat decat in cazul in care intalnim ceata densa sau ninsori abundente, altfel utilizarea proiectoarelor de ceata este interzisa.
  • Utilizati semnale luminoase inainte de orice manevra si utilizati si semnale sonore in cazul in care este nevoie pentru atentionarea celorlaltor vehicule de pericolul iminent.
  • Asigurati-va constant, tot timpul, in oglinzile retrovizoare, de fluxul de vehicule, pentru a avea o imagine clara despre ce se petrece pe drum.
Vezi si:  Factori care pot dauna cauciucurilor masinii dumneavoastra

Daca reusiti sa invatati trucurile de conducere defensiva, o sa aveti avantajul unei sigurante mai mari pe carosabil, siguranta care va spune ca la finalul drumului veti ajunge acasa nevatamat si fara probleme.

author

strenger

Strenger Er-Pol srl, importator si distribuitor de piese si accesorii auto.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.