Cum arată un certificat energetic al unei case pasive?

2 minutes, 40 seconds Read

Mai intai sa discutam putin despre conceptul de casa pasiva, ce reprezinta ea si ce avantaje prezinta. De fapt ne intereseaza sa stim prin calcul cat este consumul de energie al unei astfel de locuinte. Cred ca toti ne dorim sa avem o locuinta care sa consume cat mai putina energie, pentru a avea facturi cat mai scazute fie ca vorbim de incalzirea spatiului, racirea acestuia, apa calda de consum menajer sau iluminat. Poate cele mai mari facturi in cazul unei case le avem pe perioada de incalzire si ceva mai putin vara (casele cu regim de inaltime P+1E sunt cunoscute ca racoroase vara deci racirea nu este semnificativa daca este bine izolata). Cum putem asigura un consum energetic minim si cat ar fi acesta?

In primul rand trebuie sa izolam peretii exterior cu 30cm de polistiren rezultand o rezistenta termica in jur de 10 mp K/W, valoare peste care oricat am mari-o nu se mai schimba nimic, referitor la pierderea de caldura prin perete. Apoi geamurile performante pentru case pasive ajuta la reducerea consumului de energie. Pompa de caldura reprezinta cea mai buna varianta de sistem de incalzire posibil, sa va explic si de ce: dintr-un consum energetic oarecare de 100% de care avem nevoie, aceasta “ia” sub forma de energie electrica din reteaua nationala 25%, restul de 75% provenind din mediul exterior (aer, apa, sol functie de tipul acesteia). Asta da afacere, sa platesti 25% fata de ceea ce se consuma! Urmatorul pas ar fi implementarea panourilor solare pentru preparare de apa calda menajera. Acestea sunt de doua tipuri: plane sau vidate, in functie de bugetul fiecaruia, vidatele fiind mai scumpe si evident mai performate. Economia facuta este de 70% pentru a avea apa calda la robinet. Si ultima imbunatatire daca pot sa-i zic asa ar fi utilizarea unui sistem de ventilare performant. In loc sa deschidem geamul pentru a improspata aerul din locuinta nu v-ar placea schimbul de aer sa se faca cu un sistem automat? Banuiesc ca da. Acesta se numeste recuperator de caldura, sunt multe modele pe piata, si nu costa mult. Daca facem tot ceea ce am descris mai sus e posibil sa atingeti consumul redus de energie, rezultand un certificat energetic  cu o valoare foarte scazuta și o clasă energetică B sau chiar A. Ce inseamna asta? De exemplu un consum pentru incalzire sub 15 kWh/mp/an inmultit cu 200 mp daca aveti o casa mare rezulta 3000 kWh/an. Presupunand ca folositi pompa de caldura de care am discutat rezulta un cost anual pentru electricitate de aproximativ 2000 lei/an. Cum vi se pare? Aici este inclus, bineinteles si costul iluminatului casei dvs. Pana in 2020 toate casele nou construite vor trebui sa utilizeze acest concept, prin autorizatia de construire se va prevedea acest lucru. Insa de la realitate la teorie este o diferenta, asa ca vom vedea daca va fi aplicat sau nu.

Vezi si:  Certificat energetic Bucuresti elaborat pentru orice tip de cladiri

Mai exista si conceptul de casa zero energie sau chiar pozitiva. Adica unele case nu consuma nimic, sau chiar produc mai mult decat au consumul. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Pentru mai multe informatii despre certificate energetice, despre pretul certificatelor energetice, termografie în construcții sau alte informatii va asteptam pe site-ul nostru www.avizez.ro.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.