Cartile de bucate contin retete, adaugiri, ingrediente si condimente ca sa poti pricepe bazele gatitului. Pentru un expert in ale gatitului este calauza in a mentine o directie adecvata. Pentru un amator, aceasta il va ajuta sa devina un bucatar decent si il va mentine in a creste in cunoastere si abilitati.
Cartile care includ retete de mancare au o istorie bogata in spate si au fost compuse din timpuri foarte vechi. Ele s-au diferentiat de la o zona la alta in functie de obiceiurile de alimentatie. Cea mai veche colectie de retete aflata in continentul nostru se numeste De re coquirina care a fost scrisa in latina. Au fost diverse astfel de colectii care ii ajutau pe bucatari sa pregateasca mancare pentru dineurile elitelor.
Cartile culinare moderne sunt in principal materiale de referinta care sunt folosite in cam toate bucatariile. Acestea au fost scrise initial in secolul anterior. Ele nu dau doar informatii despre retete, ci ofera si instructiuni generale despre tehnici de gatit si intretinerea casei. Aceste carti de bucate au fost compuse in mod special pentru sotii si mame, nu pentru bucatari consacrati.
Astazi, cartile de bucate sunt mai mult decat carti folositoare in bucatarie. Exista diferite stiluri precum retetele amanuntite, retetele cu pasi concreti pentru cei incepatori sau retetele care te sprijina in progresul la urmatorul nivel. Tot asa sunt tot mai populare cartile de bucate scrise de chefi celebri prin care ei isi prezinta tehnicile pe care le utilizeaza ca sa gateasca in modul in care o fac.
Aspectele regionale si etnice sunt deosebit de importante atunci vorbim despre carti de bucate. Spre exemplu in tara noastra, sunt multe carti specializate in bucataria traditionala sau pe retete de post adaptate perioadelor de post de peste an ale poporului roman. Retetele sunt diferite de la o regiune la alta. Apar si carti de bucate specializate pe bucataria de pe mapamond in special a zonelor cu traditie in gastronomie.
Sunt de asemenea si carti care se bazeaza pe anumite diete si sunt utile pentru cei cu restrictii de dieta si cei care cred in alimentatia sanatoasa. Unele sunt pentru vegetarieni si ofera si retete si tehnici de preparare.