Care este rolul unui diriginte de santier?

author
2 minutes, 17 seconds Read

Un diriginte de santier este acea persoana responsabila de verificarea lucrarilor desfasurate pe un santier pentru a se asigura ca acestea se desfasoara conform proiectului tehnic, caietului de control si dorintelor proprietarului. Acesta se ocupa, de asemeni, si de eventualele probleme care pot aparea in cadrul unei lucrari avand, totodata, si o raspundere juridica pentru structura construita.

Legislatia actuala cere ca un diriginte de santier sa supravegheze si sa se asigure ca executia decurge conform planului. Acesta poate fi angajat atat de catre o persoana fizica, cat si de cele juridice, in acest scop, trebuind sa se implice in realizarea constructiei inca din faza initiala.

Astfel, una dintre primele atributii ale unui diriginte de santier este verificarea autorizatiilor constructiei, urmata, inde-aproape, de cea a conditiilor de legalitate a tuturor actelor referitoare la proiect. Apoi, el trebuie sa studieze caietul de sarcini si tehnologiile implicate, pentru a vedea daca sunt conforme cu standardele si necesitatile, pentru ca, dupa aceasta, sa preia spatiul de constructie si sa il predea executantului.

Dirigintele de santier este persoana prezenta pe tot parcursul constructiei, inca din faza sa incipienta. In timp ce proprietarul trebuie sa participe doar la inceperea si terminarea ei, daca totul se desfasoara conform planului, dirigintele este cel care are responsabilitatea de a se afla la fata locului inca de la trasarea primei borne si pana la finele lucrarilor. Verificarea „Planului calitatii” intra tot in atributiile acestei persoane.

In faza executarii lucrarii, dirigintele de santier este cel care asigura faptul ca lucrarea inainteaza conform prevederilor anterioare, dar si standardelor legale si ale proprietarului. Certificatele de conformitate ale produselor folosite in constructia respectiva sunt atent verificate de catre acesta, dirigintele avand posibilitatea de a interzice folosirea materialelor sau utilajelor daca ele nu se afla in temeiul legal. De asemeni, el poate interzice prezenta pe santier a unui personal necalificat.

Vezi si:  Apartamente noi in Rahova

Dupa fiecare verificare pe care o intreprinde, dirigintele de santier trebuie sa semneze si sa stampileze procesele verbale care atesta ca totul este conform planurilor, raspunzand legal pentru o perioada de 10 de ani, in cazul unor declaratii neconforme. De aceea, el verifica atent maniera in care executantul realizeaza manopera, urmand sa raporteze eventualele nereguli investitorului.

Cu exceptia iernii, daca lucrarile sunt sistate pentru o perioada mai indelungata, din terte motive, dirigintele de santier este cel care trebuie sa anunte IJC/ICB. De asemeni, tot el este cel responsabil de aceasta actiune, in cazul in care lucrarile se vor reincepe, dupa o perioada de pauza mai lunga.

Pentru ca o persoana sa fie viabila pentru prestarea rolului de diriginte de santier, ea trebuie sa detina un atestat in acest sens, eliberat de catre IJC/ICB. De asemeni, ea nu poate detine si o alta functie in cadrul aceleiasi lucrari, pe perioada desfasurarii acesteia.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.