Ce este un responsive design?

1 minute, 45 seconds Read

In ultimii ani ati auzit cu siguranta termenul de responsive design. Acest tip de design este unul care se muleaza pe orice rezolutie, mai exact este perfect afisat atat pe un ecran mic (tableta, telefon) cat si pe un ecran mare (desktop, laptop). In traducere inseamna design receptiv. Acest concept a fost prezentat in anul 2010 de catre Ethan Marcotte.

Decizia de a implementa un astfel de design o poti face pe baza numarului de vizitatori de tip mobile (telefon sau tableta) pe care ii are site-ul tau. Daca procentul de vizitatori este mai mare de 10-15% atunci upgrade-ul trebuie facut in mod cert.

Desi aproape toate dispozitivele mobile pot afisa un site web la fel ca pe un calculator obisnuit, un design responsive poate evidentia informatiile cu adevarat utile vizitatorului fara ca acesta sa faca o alta operatiune (zoom, scroll etc.).

Avantajele unui astfel de site web

  • o singura versiune de site afisata foarte bine pe orice dispozitiv
  • disparitia scroll-ului orizontal  (pentru ca site-ul se muleaza perfect pe orice rezolutie, scroll-ul orizontal nu va mai fi necesar)
  • site-ul va avea aceeasi adresa web (in mod normal versiunea mobile a unui site este realizata pe un subdomeniu sau folder – mobile.domeniu.ro sau domeniu.ro/mobile)

Dezavantajele unui astfel de design

  • timpul de realizare/dezvoltare este mult mai mare decat in cazul unui site normal
  • costurile sunt mai ridicate

Acestea sunt doar cele mai important avantaje si dezavantaje, lista fiind mult mai lunga. Cel mai important lucru care ar trebui sa contribuie la decizia daca site-ul tau are nevoie sau nu de un astfel de design este numarul de vizitatori mobile. Daca afacerea ta online poate fi benefica unui vizitator mobile atunci cu siguranta vei avea nevoie de un design responsive (spre exemplu daca ai un restaurant atunci versiunea mobile iti poate aduce clienti noi, acestia putand sa rezerve mese, sa citeasca meniul etc.).

Daca nu esti inca sigur poti apela cu incredere la o agentie de web design care iti poate oferi mai multe informatii si care poate analiza site-ul tau in vederea implementarii acestui tip de design web.Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.