Culorile la animalele domestice sunt foarte variate, asa cum s-a mai aratat, ca o consecinta a factorilor de mediu diferiti de starea salbatica: hrana, adaposturi, factori genetici dirijati etc.
Culoarea este o consecinta a prezentei in straturile pielii, linii, parului si penelor, a unor pigmenti care dau diferite nuante: melanina care da culoarea neagra, lipocromul care da culoarea galbena, culori care se repartizeaza diferit pe corpul animalelor.
Culorile sunt insusiri calitative, aspectele lor cantitative (extindere, repartitie de baltaturi etc.) au un coeficient de heritabilitate foarte ridicat. In urma lucrarilor de incrucisare intre rase, hibrizii obtinuti segrega, urmand indeaproape legile mendeliene.
La unele specii de animale, culoarea este un caracter de rasa si diferentiaza populatiile de animale intre ele.
In perioada antebelica, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, culoarea era un caracter de baza in admiterea sau eliminarea de la prasila a unor animale care nu se incadrau in standardul de culoare al rasei in cauza. Era un formalist exagerat, deoarece se eliminau de la prasila, de exemplu, vaci de rase baltate, la care culoarea nu urmarea intocmai un anumit desen sau nu corespundea unui anumite nuante propruse.
Astazi, acest caracter este mai putin luat in seama, fiind trecut pe plan secundar. O vaca din rasa Simmental, cu o productie ridicata, nu mai este eliminata de la prasila daca nuanta culorii de rosu este prea inchisa sau prea deschisa, sau daca desenul este altul decat se pretindea in trecut.
Exista specii de animale cu rase a caror culoare prezinta interes economic. Astfel, la rasa de oi Karabul, pielicele au culori diferite: negru, maron, brumariu etc. Tot la ovine conteaza daca lina este alba sau neagra, de diferite nuante. Exista rase de porci cu piele neagra de la care nu se obtine un bacon de calitate.
Rasele de porci fara pigment, crescute in sistem gospodaresc nu se pot pasuna sub actiunea puternica a razelor solare (razele inflarosii).
Rasele de pasari de carne (gaini, curci) de culori inchise (rosii, bronzate, negre, culori barate) nu sunt preferate in exploatari industriale, deoarece carcasele prezinta tulee de culoarea inchisa si ca urmare aceste carcase sunt mai putin preferate de catre consumatori.
La speciile de animale de blana: vulpe argintie, nutrie, nurca, iepure de casa, culoarea blanii reprezinta un caracter economic.
Se precizeaza in concluzie ca in etapa actuala culorile sunt mai putin folosite in caracterizarea raselor, au mai mult un caracter de interes economic si in unele cazuri un caracter de agrement.