copii si ceasul

Cum ii invatam cat e ceasul, jucandu-ne cu copiii

2 minutes, 30 seconds Read

copii si ceasulSa inveti sa citesti ora poate fi jocul copilului cu parintii sai! Introdu-i pe cei mici in povestea timpului, orelor si minutelor prin informatii si activitati pentru a invata sa citesteasca ora exacta.

Stiind cum sa citesti un ceas de mana sau de perete implica o dubla dificultate, deoarece este necesar sa il introduci pe cel mic intr-o notiune de timp, o notiune de spatiu. Inainte de a merge mai departe, de a incepe efectiv invatarea, asigurati-va ca copilul vostru cunoaste notiunile de dimensiune (el trebuie sa fie capabil sa diferentieze marimea acelor, cel mic de cel mare) si ca distinge jusul si josul, dreapta de stanga, in fata si in spate.

Varsta potrivita pentru a invata ceasul

Copiii incep sa ceara sa cunoasca ceasul dupa varsta de 3 ani, si pana la varsta de 7-8 ani, cand profesorul ii invata sa distinga acele ceasului si sa invete efectiv cat e ceasul. La varsta de 3-4 ani copilul se poate juca cu cifrele, lepoate aranja dupa modelul unui ceai, insa nu vom obtne rezultatele dorite, el fiind inca prea mic pentru a intelege unele lucruri.

Cu siguranta va reusi sa invete dupa varsta de 6 ani, cand copilul deja stie sa spuna daca este intrebat ce a facut de dimineata sau ieri seara, constientizeazand momentele zilei, zilele saptamanii, faptul ca este weekend.

Pentru a putea reausi sa invete sa citeasca ora exacta, exista cateva conditii pe care cei mici trebuie sa le indeplineasca, si anume sa poata numara pana la 60 (cat pentru cele 60 de secunde sau minute), dar si corelatia intre ore, minute si secunde.

Vezi si:  Atelier de pictura pentru copilul dumneavoastra

O ora fixa pentru fiecare activitate

O solutie buna, de asemenea, de a familiariza copilul cu ora, cu ceasul, este sa te concentrezi doar pe acul mic, acela ce indica orele si sa le combini cu rutina copilului. De exemplu: la 7 dimineata ma trezesc, la ora 8 am mers la scoala/gradinita, la pranz mananc, iar la ora 4 dupa-amiaza merga acasa, etc.

O metoda foarte buna folosita si in clasele primare, este aceea de a lua pe rand, orele, minutele si secundele. Ilputem implica pe cel mic intr-o activitate distractiva de a confectiona un ceas,cu ce avem la indemana prin casa. Putem de asemenea sa cumparam un ceas cu litere detasabile de lemn, dar si ace, pe care va fi foarte bucuros sa le potriveasca la locul lor.

Rugati-l sa priveasca cu atentie cadranul ceasului si sa spuna ceea ce vede acolo, fara sa incerce sa explice nimic, pur si simplu sa respecte forma acestui cadran si sa numeasca elementele care il compun, numere, ace. Cadranul este un cerc, iar pe acesta observam cifre.

Pornind de la a ii explica pe intelesul lui ce sunt orele, minutele si secundele, totul trebuie sa fie un joc, care sa il atraga, si nu sa il fortam daca cel mic nu este interesat. Pentru noi parintii, care am trecut prin toate aceste invataturi, exista o aplicatie simpla, utila si completa, Ora-exacta.info, ce ne ofera ora Romaniei, dar si ora fixa pe Glob.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.