Alegerea cartilor potrivite pentru copilul tau

author
1 minute, 20 seconds Read

Cititul inca de la o varsta frageda poate avea o contributie semnificativa in dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului, ajutandu-l sa isi dezvolte imaginatia, creativitatea, dar si atentia si memoria. Totusi, pentru ca lectura sa fie o activitate placuta, dar si cu un impact pozitiv pentru cei mici, este necesar ca parintii sa aleaga cele mai potrivite carti in functie de varsta, preferintele, pasiunile si nivelul de intelegere al copiilor.

Pentru bebelusi este indicat sa alegi carti de povesti cu imagini mari si colorate in tonurile de baza – albastru, rosu, verde, galben si negru, deoarece acestea vor capta cu usurinta atentia copilului. Puteti opta de asemenea pentru carti cu sunete sau cu cantece si poezii, deoarece bebelusilor le plac sunetele familiare si vocea parintilor.

In cazul prescolarilor, nivelul de intelegere incepe sa creasca, astfel incat puteti alege carti pentru copii cu teme mai variate, tinand cont si de preferintele si pasiunile copilului. Cele mai potrivite sunt cartile care combina imaginile colorate cu elemente de text de dimensiuni reduse, stimuland astfel invatarea de cuvinte noi, dar si dezvoltarea memoriei, a imaginatiei si a creativitatii.

In cazul scolarilor, dezvoltarea capacitatii de a citi permite selectarea unei game mult mai variate de carti, parintii avand in acest moment rolul de a ajuta copilul sa isi aleaga singur cartile pe care vrea sa le citeasca. Puteti opta pentru carti de povesti care au un fir narativ bine construit, in care personajele evolueaza pe parcursul desfasurarii povestii, sau pentru reviste pentru copii care sa solicite imaginatia copilului, dar si sa ajute la dezvoltarea unor abilitati practice – confectionarea de bratari, jucarii in miniatura.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.