Este de notorietate faptul că, atunci când te gândești la literatura secolului XX, cât și la cea a secolului XXI, nu se poate să nu îți treacă prin minte numele lui Paulo Coelho, unul dintre cei mai iubiți autori contemporani. Tocmai de aceea, alegem să vorbim, în câteva cuvinte, despre unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, „Spioana”.
„Spioana” este un roman care trezește curiozitate și admirație nu doar datorită subiectului său, ci și datorită modalității în care autorul a ales să își prezinte subiectul. Astfel, misterioasa Mata Hari, o femeie care a rămas o enigmă, în ciuda arhivelor și a documentelor care s-au găsit după moarte ei, este descrisă ca fiind o femeie căreia totul îi cade la picioare și despre care niciodată nu s-a aflat în totalitate ce era, de fapt. Și cum alege Paulo Coelho să descrie viața acesteia? Prin intermediul a două scrisori, în care el reușește să adune, ca într-un puzzle, elemente din viața acesteia, peste care își pune amprenta sa de scriitor talentat.
Romanul lui Coelho, „Spioana”, vine nu doar cu o poveste intrigantă și bine scrisă, ci și cu sfaturi de viață din partea unei femei independente, curajoase, frumoase și inteligente. Într-unul dintre cele mai grăitoare pasaje din carte în acest sens, spioana nostră spune: „Să nu te îndrăgostești niciodată. Dragostea e un venin. Odată ce te-ai îndrăgostit, nu mai ai control asupra vieții tale, din moment ce inima și mintea ta aparțin altei persoane. ” Desigur că nu e vorba de sfaturi pe care trebuie realmente să ți le și însușești, ci de sfaturi care trădează un suflet, în realitate, fugar și rănit, așa cum a fost descrisă „Spioana” de către mulți dintre cititori. Și un suflet cu care ai putea să empatizezi, cu care ai putea să te identifici din punct de vedere emoțional, dacă nu și din punct de vedere al întâmplărilor tumultoase din viața sa.
„Spioana” e un roman care te ține cu sufletul la gură, indiferent de faptul că știi sau nu nimic despre viața ei, fiindcă un roman bun nu are doar un subiect interesant, ci și o scriitură aparte. Îți vei da seama, citind „Spioana”, că arta nu este doar despre ce faci, ci și despre modul în care o faci. Tot așa, o existență intensă nu ține doar de faptele noastre, ci și de modul în care ne jucăm rolul în această există, așa cum reușește s-o facă într-un mod admirabil spioana lui Coelho.