Cuvinte gen “poluare, “poluanti”, “gaze nocive”, “efect de sera” sunt vehiculate tot mai des in zilele noastre. De aceea multa lume se avanta spre natural, ecologic, reintoarcerea la natura, inclusiv in domeniul frumusetii si ingrijirii personale.
Multe persoane aleg sa foloseasca produse bio sau produse naturale fie ca vorbim de alimentatie, cosmetice, intretinerea casei. Fie ca alegeti sa folositi cosmeticele clasice, cosmetice naturale sau bio este bine sa luati o decizie informata, documentata, de aceea acest articol vrea sa vina in ajutorul vostru pentru a face o distinctie clara care este diferenta intre acestea.
Daca atunci cand vorbim despre cosmeticele clasice, conventionale situatia este foarte clara atunci cand vorbim de cosmetice naturale si cosmetice bio lucrurile stau putin astfel. Multa lume face confuzia legata de faptul ca cosmeticele naturale si cosmeticele bio sunt unul si acelasi lucru.
Cosmeticele naturale sunt pe baza de ingrediente naturale dar statutul lor nu implica si lipsa ingredientelor sintetice. Lipsa unei legislatii care sa reglementeze foarte clar ce trebuie sa contina un produs cosmetic naturale, a dus la aparita a tot felul de produse cosmetice naturale . Este recomandat ca la un produs cosmetic natural sa verificati cu atentie lista de ingrediente si un mesaj de marketing de genul “produs 100% natural” ar trebui sa nu fie suficient pentru a va pacali atentia. Daca sunteti adeptii unor produse cosmetice sanatoase cautati ca pe lista de ingrediente primele sa fie cele naturale, sa nuu contina parabeni, parfumuri sintetice, SLS, etc. .
Avand in vedere ca trendul eco devine din ce in ce mai popular si din ce in ce mai multa lume e preocupata de ceea ce mananca, ce pune pe piele multe companii profita de lipsa unei reglementari in numirea produsului natural.
In ceea ce priveste cosmeticele bio sau organice situatia este diferita, deoarece pentru a se putea numi cosmetice bio au nevoie de certificare bio de la institutii acreditate, in masura sa dea aceasta certificare. Aceasta certificare nu este usor de primit deoarece exista un regulament strict, astfel un produs este certificat bio doar daca contine 95% ingrediente bio provenind din culturi organice, unde nu au fost utilizate pesticide, ingrasaminte artificiale. 5% din ingredientele produsului sunt de obicei conservanti naturali, extrasi din plante, acceptati de institutiile de certificare.
Exista o alta categorie de cosmetice bio, acestea fiind reprezentate de cosmeticele care au voie sa aiba trecut pe ambalaj faptul ca sunt organice dar care nu au certificare bio. De regula acestea au 70% ingrediente naturale.
Daca sunteti interesati de piata cosmeticelor bio si doriti sa duceti un mod de viata mai sanatos, fie ca cumparati dintr-un magazin online sau dintr-unul fizic va recomandam sa fiti atenti la eticheta produsului. Cititi cu atentia ingredientele acestuia si uitati-va dupa certificarea bio. Acestea poate fi de la USDA Organic, Ecocert, Soil Association, BDIH, Natrue, Demeter, in functie de tara de provenienta a produsului.