Stilul Art Nouveau s-a remarcat printr-o viziune noua si originala, care a sfidat vechile canoane academiste, caracterizate de rigiditate. Foarte apreciat, Art Nouveau a fost adoptat in foarte multe domenii : moda, pictura, grafica, sculptura, decoratiuni, ceramica si… nu in ultimul rand, arhitectura.
Art Nouveau este caracterizat de linii curbe, ondulate, dinamice, care ne duc cu gandul la universul vegetal, la o floare care este pe cale sa infloreasca sau la o increngatura armonioasa de frunze, tulpini si boboci.
Unul dintre simbolurile reprezentative pentru stilul Art Nouveau il constituie feroneria, mai precis elementele de fier forjat care imita motive vegetal-florale. Ornamentele de fier forjat de acest gen au constituit o simbioza foarte reusita intre forta metalului si fragilitatea lumii vegetale. De aceea, mari artisti ai epocii au creat adevarate capodopere din fier forjat utilizand aceste motive dantelate, transpuse in balustrade, balcoane, ancadramente, porti, ferestre, intrari de metrou, etc.
Hector Guimard este unul dintre arhitectii reprezentativi pentru stilul Art Nouveau. El foloseste ornamentele din fier forjat pentru a crea motive unice pentru porti, usi, ferestre, balustrade sau intrari in metrou. Una dintre capodoperele sale este considerata intrarea in statia de metrou Montmartre din Paris, unde se pot admira elementele de fier forjat specifice stilului Art Nouveau.
Un alt reprezentant al stilului Art Nouveau este Victor Horta, care a utilizat puterea de expresie a fierului forjat in crearea de ferestre, lampi, balustrade, etc. Putem admira impresionantele creatii ale acestuia in Casa Van Eetvelde din Bruxelles. Designul interior modern este inspirat din lucrarile acestui artist.
Astazi putem admira numeroase capodopere din fier forjat atat in arhitectura cladirilor vechi, cat si in amenajarile interioare moderne. Declansat de Art Nouveau, acest curent al ornamentelor din fier forjat a trecut testul timpului, fiind utilizat cu succes in toate situatiile in care se cere o nota de eleganta si chiar distinctie.