Motopompa este, de fapt, o pompa de apa echipata cu motor, doar ca aceasta poate atat sa pompeze apa, cat si sa fluidizeze. Pompa de apa tip motopompa se deosebeste de o pompa electrica prin mobilitatea sa si, prin urmare, aceasta poate fi utilizata pe larg. Domeniul de aplicare al unei motopompe este foarte extins, adica acest aparat poate fi utilizat in uzul casnic, in sfera constructiilor, la stingerea incendiilor s.a. Cu ajutorul motopompei se poate evacua apa din subsoluri, se poate pompa lichidul din casele de vacanta care au suferit de inundatii. Pompa de apa tip motopompa este folosita, de asemenea, la irigarea terenurilor, spalarea solurilor si la alimentarea cu apa a cladirilor individuale.
Dupa tipul de combustibil utilizat, pompa de apa tip motopompa poate fi: cu benzina, cu motorina (diesel) sau cu gaz. Modelele de motopompe cu motorina se deosebesc printr-o putere mai mare. Insa, acestea au o greutate mai mare si sunt mai scumpe decat motopompa pe benzina. Aceste cheltuieli, insa, se recupereaza rapid datorita pretului mai mic al motorinei. Pompa de apa tip motopompa pe benzina are o productivitate mai scazuta, deci utilizarea ei este mai potrivita in incaperi. Iar motopompa cu gaz, in comparatie cu motopompa diesel si cea pe benzina, este mai fiabila si are o durata de viata mai lunga. Astfel de motopompe functioneaza fiind conectate atat la un cilindru cu gaz, cat si la o conducta de gaz.
In functie de scopul de utilizare, exista pompa apa murdara tip motopompa, pompa de apa curata, pompa de apa tip motopompa pentru deseuri poluate sau chimice. Pompa apa murdara tip motopompa se foloseste mai mult la suprafata, pentru irigarea terenurilor mari care sunt amplasate la distante mari de sursele de apa. Acest aparat are o putere de pompare si refulare foarte mare, este foarte eficient datorita faptului ca are un motoc in patru timpi. Performanta unui astfel de motor atinge capacitatea de pompare de 600 litri pe minunt, iar inaltimea la care este refulat lichidul este de 60 de metri. Pompa apa murdara de tip motopompa are capacitatea de a pompa chiar si particule cu dimensiuni de circa 2,5 cm. Chiar si la pomparea apei murdare cu reziduri de dimensiuni mai mari, motopompa va face fata cu brio. Dupa cum am mentionat, productivitatea acestui tip de motopompa este ridicata, aparatul avand o greutate totala de circa 100 kg.
Pentru pomparea lichidelor ce contin substante chimice sau saruri, trebuie utilizata o pompa apa murdara mai speciala, care are o rezistenta mai mare la asemenea tip de lichide. Iata de ce, este foarte important sa te familiarizezi cu parametrii tehnici de baza ai motopompei, care sunt: performanta, presiunea apei, adancimea de aspiratie a apei.
De asemenea, este foarte important sa iei in consideratie puterea motorului. Cunoscand distanta de pompare a apei, precum si presiunea cu care va fi pompata, poti calcula de ce tip de motor ai nevoie. De exemplu, 1 metru de lungime verticala de lichid corespunde unei lungimi de 10 metri pe orizontala.
In ceea ce priveste utilizarea directa, pentru irigarea terenurilor standarde sunt potrivite modelele cu o capacitate mica, circa 120 l/min si o presiune de 6-7 m.
Pentru furnizarea apei in locuintele private, este nevoie de o motopompa cu capacitatea de pompare de pana la 800l/min. Pentru pomparea lichidului dintr-un rezervor septic, ai nevoie de o pompa apa murdara tip motopompa capabila sa administreze pana la 1000 de litri per minut.