Pentru a avea gazon sanatos specialistii recomanda sa fie facute anumite lucrari periodice de intretinere. Acestea au si rolul de tratament impotriva capuselor ca si impotriva purecilor si constau in :
– tratamente de suprafata facute pentru gazon:
La acest tip de tratament ceea ce trebuie fact este sa se adauge material humos necesar pentru a fertiliza gazonul. In urma tratamentului se va obtine o suprafata care o sa fie uniforma si deasemeni se va imbunatatii calitatea solului.
Tratamentul acesta se aplica primavara. El nu este daunator pentru om si nici pentru animale iar daca se aplica imediat, adica in maxim 48 de ore, gazonul isi revene cu siguranta rapid si complet. Tratamentul pentru gazonul rulou are pretul stabilit in functie de cantitatile de material adaugat si deasemeni in functie de suprafata tratata.
– fertilizarea gazonului facuta in sol:
Pentru aceasta fertilizare se utilizeaza fosfor, azot si potasiu la care se mai adauga si magneziu, sulf si calciu.
Rolul pe care-l are azotului este acela de a ajuta in dezvoltarea ierbii, al fosforului de a ajuta radacinile sa se dezvolte si al potasiului de imbunatatire a capacitatii de hibernare.
Aplicarea fertilizarii duce la minimalizarea riscul de ardere si asta pentru ca substantele nutritive se elibereaza lent cu ajutorul procedurilor care sunt reglate de microorganismele din a sol.
Componenta substantelor nutritive se obtine asa dupa cum sunt necesitatile gazonului, Fertilizarea nu va induce o crestere maxima si asta datorita modului de descompunere lenta pe care o ausubstantele nutritive.
Fertilizarea are si rolul de a favoriza formarea de radacini si mai adânci, apa nu va fi retinuta iar tratamentul nu este unul poluant.
– tunderea gazonului
Inaltimea cea mai buna a gazonului respectiv a iarbii este de 4 pana la 8 centimetrii fiind mai scurta in perioadele calde si mai lungi in perioadele reci, asta daca este irigat in mod corespunzator. Inaltimea redusa a gazonului va duce la scaderea vitalitatii si a rezistententei ierbii iar o inaltime mare o sa duca la scaderea masei radacinii ceea ce o expune la deshidratare. In acest fel ,daca nu este tus corespunzator gazonul vor aparea goluri in gazon, acesta devine sensibil atunci cand apar buruienile si deasemeni la fungi si boli.
Tunderea gazonului se va face numai pe vreme uscata, si la o viteza mare a masinii de tuns. Deasemeni, lamele pe care le are masina de tuns trebuie tot timpul sa fie ascutite ca sa nu se rupa firul ierbii si astfel iarba sa fie predispusa la imbolnavire si deshidratare.
Un lucru important de retinut este faptul ca la un tuns nu trebuie sa se reduca mai mult decat jumatate din lungimea lui initiala.
In perioadele lunilor martie-aprilie trebuie facuta tunderea cel putin o data pe luna.
In lunile mai pana in septembrie, tunderea trebuie facuta de cel putin 4 ori pe luna respectiv o data pe saptamina. In perioada lunilor octombrie-noiembrie se va face tunderea minim o data in luna.
Sumarizand , este de preferat ca in perioadele calde sa se faca tunderea o data pe saptamina iar in perioadele rece tunderea se face o data la doua saptamini.
De retinut este si faptul ca iarna adica in lunile noiembrie – martie nu trebuie tuns gazonul
Pentru mai multe detalii contactati specialistii de la : Eurogarden Dream SRL