Cu totii stim ca la un timp trebuie sa ne schimbam salteaua de pat. Petele se inmultesc si devin din ce in ce mai dificila, iar microbii se intaleaza in salteaua pe care dormin. Dupa un timp salteaua se uzeaza, se deformeaza si acumuleaza foarte multi microbi care pot sa provoace adevarate afectiuni. Chiar daca avem o grija deosebita pentru patul nostru si implicit pentru sanatate si confort, trebuie sa fim constienti de pericolele care se afla in saltele mult prea vechi. Cu totii vrem sa facem economie, insa, atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra nu ar trebui sa ne mai gandim la asta. Mai ales ca, ingrijorator este faptul ca alegiile respiratorii sunt cauzate in general de microorganismele care se afla in propria saltea de pat.
In general, amanam cat putem de mult achizitionarea unui saltele de pat, si de cele mai multe ori o facem din motive financiare. Este adevarat faptul ca, investia in saltele orotopedice de exemplu poate fi una destul de costisitoare pentru o persoana care are un venit mediu, insa garantia oferita de acest timp de saltele este de cativa zeci de ani. Nu trebuie sa va mai multumiti cu lucrurile ieftine care se vor uza in doar cateva luni, sau in cel mai bun caz, in cativa ani.
Chiar daca aveti o saltea mai veche sau abia cumparata nu trebuie sa neglijati igiena acesteia. O curatare in profunzime cu diferite solutii pe care le gasiti in comert trebuie sa fie facute, inainte de schimbarea asternuturilor. Si acestea trebuie sa fie bine spalate, la temperaturi mari, iar la randul lor, o data pe saptamana sa fie inlocuite cu altele propaspat curatate. O metoda foarte eficienta pe care puteti sa o puneti in aplicare, minim o data la trei luni, este curatarea saltelei cu un aspitator cu abur. Nu trebuie decat sa scoateti salteaua in curte si sa o curatati timp de 20-30 de minute cu acest apirator dupa care o lasati la uscat intr-un loc curat, iar apoi o puteti pune din nou pe pat. In acest mod veti avea o saltea care va emana prospetime si va fi cu mult mai curata si igienizata.
Daca nu aveti un aspirator cu abur, puteti sa mai optati pentru curatarea cu un aspirator cu perie pentru textile. Mai aveti nevoie si de un vas cu apa rece, un burete, un detergent usor pentru rufe si sompon pentru tapiterie si in doar cateva minute salteauvoastra va fi din nou curata. Daca petele sunt profunde atunci aveti nevoie de o rabdare mult mai mare. Turnati pe pata otet diluat cu apa si lasati-l sa actioneze timp de 10 minute, iar apoi presarati bicarbonat de sodiu.
Totusi, sezonul acesta poate sa vina cu o schimbare, pe care trebuie sa o faceti pentru sanatatea voastra. Primul pas poate fi schimbarea vechilor saltele cu saltele orotopedice pentru toate paturile pe care le aveti in caminul voastru. In acest mod veti trai intr-un mediu mult mai proaspat si sanatos. Somul vostru cu siguranta va fi unul de calitate, iar acest lucru se va reflecta si in toate activitatile pe care le aveti.