Artroza cotului: simptome, diagnostic, tratament

author
2 minutes, 28 seconds Read

Artroza reprezinta distrugerea progresiva a cartilajului articular. Cele mai frecvente localizari ale artrozei sunt genunchiul, soldul, degetele si vertebrele. Exista localizari mai rare ale osteoartritei, inclusiv cotul si glezna. Artroza cotului afecteaza articulatia care leaga antebratul de bratul superior si, mai precis, cartilajul suprafetei articulare a humerusului (paleta humerala), capul radial si/sau cubitus. Spre deosebire de osteoartrita membrelor inferioare, care are factori de risc comuni (varsta, excesul de greutate sau un accident la genunchi in tinerete), osteoartrita cotului are cauze specifice.

Artroza cotului: cauzele

„In cazul artrozei cotului, gasim sistematic o trauma in trecut sau o boala preexistenta a cotului”, explica profesorul Jérémie Sellam, reumatolog la spitalul Saint-Antoine din Paris si secretar adjunct al Societatii Franceze de Reumatologie. Cauza poate fi o fractura sau o entorsa articulara care a avut loc cu ani inainte, o boala articulara preexistenta (cel mai adesea poliartrita reumatoida, care afecteaza coatele si poate duce la osteoartrita secundara a cotului) sau alte afectiuni reumatice care afecteaza cotul (guta, condrocalcinoza etc.). „De exemplu, o persoana care a avut o artrita bacteriana a cotului, care nu este foarte frecventa, poate dezvolta osteoartrita a cotului cativa ani mai tarziu”, adauga profesorul Sellam. Acest tip de artroza se poate datora si unei activitati profesionale care implica microtraume (munca grea, utilizarea unui ciocan pneumatic). Artroza cotului poate fi declarata boala profesionala.

Simptomele artrozei cotului

Ca si alte tipuri de artroza, artroza cotului se manifesta prin durere (declansata si accentuata de miscari, in special cele repetitive sau care pun o sarcina pe articulatie, iar apoi, pe masura ce boala progreseaza, chiar si in repaus si in timpul noptii) si rigiditate a articulatiei, care ingreuneaza efectuarea activitatilor zilnice si transportul sarcinilor, iar uneori chiar blocarea articulatiei. „Particularitatea artrozei cotului este ca persoana poate fi destul de repede limitata in extensie si flexie”, spune reumatologul. Unele persoane pot astepta ca articulatia cotului sa se fisureze ca urmare a osteoartritei. Aceasta forma de artroza poate fi asociata cu compresia unui nerv, provocand furnicaturi si pierderea fortei in ultimele doua degete ale mainii.

Vezi si:  Clinica Szeged din Ungaria

Diagnosticul artrozei cotului

Diagnosticul de artroza a cotului se pune atunci cand exista o simptomatologie dureroasa cu o radiografie a cotului care va confirma diagnosticul prin prezenta semnelor tipice de artroza. O tomografie computerizata, un artroscanner sau chiar un RMN pot completa radiografia pentru a clarifica leziunile.

Artroza cotului: tratamente

Tratamentul este simptomatic. Analgezicele (paracetamol in prima instanta) si antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pentru a limita durerea si disconfortul functional. Pot fi injectati corticosteroizi si, mai rar, acid hialuronic. „Partea nemedicamentoasa a tratamentului artrozei cotului consta in lucrul asupra amplitudinii articulare si a intaririi musculare cu un fizioterapeut, iar apoi independent”, spune profesorul Jérémie Sellam. Nu exista o proteza pentru cot. „Pentru moment, domeniul protezelor de cot este inca in dezvoltare”, spune reumatologul. In cazurile in care osteoartrita cotului nu raspunde la toate aceste tratamente, se propune uneori o proteza de cot.

 

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/arthrose-du-coude-symptomes-diagnostic-traitements-2181043

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.